Username *
Password *
Remember Me

U petak, 21. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba Šalimo se autorica Ksenije Baraga (Slovenija). Izložbu organizira ULUPUH u partnerstvu z Društvom oblikovalcev Slovenije (DOS) i Atelje galerijom iz Ljubljane.

BARAGA salimose 1


 „Slikarica po izobrazbi Ksenija Baraga na izrazit i prepoznatljiv način spaja svoje likovno znanje s uporabom klasičnih i inventivnih tehnika pletenja, kukičanja i vezenja. Proizlazeći iz misli koju u stvaralačkom procesu prati nit ili vlakno, udruživanjem različitih materijala i tehnika, klasičnih i posve osebujnih, inventivno prilagođenih svrsi, nastaju njezine male i velike tekstilne kompozicije i objekti.” (iz kataloga Moć niti, Maja Kržišnik, povjesničarka umjetnosti, 2010.)

Izložba će se moći pogledati do 29. studenog, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

BARAGA salimose 2


U pletenim šalovima koji nastaju posljednjih godina autorica majstorski udružuje svoju ljubav prema crtežu, uzorcima, bojama, strukturama, nitima i pletenju. Za nju je šal apstraktna, pravokutna, mekana slikana površina, mjesto na kojem se prepleću priče, a njegova je osnovna svrha uporabna. Ishodišna je ideja prijenos crteža u industrijsku pleteninu. Kartonska ambalaža s crno-bijelom grafikom uzorka upotrebljiva je i onda kada u njoj više nema proizvoda. Ona nam govori o procesu nastanka: osnovni crtež pretvoren je u piksele koje stroj za pletenje pretvara u očice. Jedan piksel jedna je očica, a 365.200 očica isplete šal. Kolekcija nikada neće biti završena, njezina je konstanta u promjenama, neprestano se dopunjava novim motivima…

BARAGA salimose 3


Organizator izložbe je ULUPUH u partnerstvu s Društvom oblikovalcev Slovenije (DOS) i Atelje galerijom iz Ljubljane. ULUPUH i DOS su udruženja koja dijele brojne zajedničke ciljeve, prije svega promociju primijenjenih umjetnosti i dizajna. Zajednički su organizirali izložbu fiber arta hrvatskih i slovenskih autora naziva CRVENA NIT koja je u listopadu ove godine otvorena u zagrebačkoj Galeriji Karas, a slijedeće će se godine predstaviti u Sloveniji. S Atelje galerijom iz Ljubljane ULUPUH surađuje od 2013. godine, kada je u Atelje galeriji gostovala izložba ULUPUH-ovog člana, akad. kipara Stipana Kujundžića.  
Ksenija Baraga diplomirala je na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, smjer slikarstvo. Od tada djeluje kao samozaposlena u kulturi na različitim područjima likovnoga stvaralaštva: unikatno i industrijsko oblikovanje pletenina, vlaknasta umjetnost, ilustracije, oblikovanje uzoraka, crtanje, slikanje i likovni postav izložbi. Sudjelovala je na brojnim selekcioniranim grupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu (RE:Design Europe, Berlin, Njemačka; 12. međunarodni trijenale tapiserije, Łódź, Poljska; Lica Slovenije, Cahors, Francuska; Moć niti, Alzaški tekstilni muzej, Francuska; BIO, Ljubljana, Slovenija); njezini su radovi objavljeni i u stručnim publikacijama. Od 1986. godine svoje pletene proizvode dizajnira i predstavlja pod svojom robnom markom Baraga-ga. Od 1998. do 2014. godine bila je predsjednica unikatne sekcije Društva dizajnera Slovenije. Živi i stvara u Ljubljani.

 

BARAGA salimose 4

V vetru

BARAGA salimose 5

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location