Fashion Incubator / čarobno putovanje

  Osijek je protekli vikend bio centar hrvatske mode, i to one konceptualne: održan je Portanova Fashion Incubator, čak 14. u nizu, s talentiranim mladim dizajnerima i njihovim razrađenim pričama. Vidjeli smo vodena bića, istraživanje ljudske anatomije, otkrivanje ženstvenosti u krutim formama, bicikl kao odličan modni humor, arhitekturu u malom… Pobjednici Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić (prema odluci žirija u sastavu Viktor Drago, Teo Perić, Selma Terlević, Nenad Korkut i Lidija Pihler Yuniku) žensku su siluetu odjenuli u stroge, geometrijske linije, otvarajući ih na strateškim mjestima. Nova silueta i ženstvenost, njihovo je područje istraživanja. Osim dvojca Kliškinić & Šabarić, koji je osvojio novčanu nagradu od 10.000 kuna i nastup na sljedećem Cro-a-Porteru, za isto su gostovanje pozivnicu dobili Jelena Holec i Anthony Avangard.

   o JELENA HOLEC 5 cr
  Jelena Holec predstavila je kreacije s printom koji je sama osmislila: - istraživala sam odnose tijela i odjeće kroz povijest, proporcije, siluete i trendove u odjeći, muskulaturu i organske sustave koji sačinjavaju građu ljudskog tijela, te dizajnere koji su na neki način koristili ljudsko tijelo kao element u dizajniranju. Dizajnirani odjevni predmeti predstavljaju moju novu viziju organske, hibridizirane siluete ljudskog tijela i viziju izgleda tijela žene u budućnosti. Materijali korišteni u kolekciji kreću se od krućeg tafta do rastezljivog neoprena i mekog muslina koji su prvotno bili bijele i bež boje, no oplemenila sam ih sublimacijskim tiskom uzoraka dijelova ljudskog tijela - .

   TOMISLAV SABARIC MARKO KLISKINIC 1 cr
  Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić proglašeni su mladim dizajnerima sezone. - Predstavljena ženska kolekcija za jesen/zimu nazvana je Exordium, jer kao novi početak traži stvaranje novih formi u oblikovanju ženske siluete, otkrili su autori. Dolazi do negiranja ženskoga tijela, no njezina je snaga naglašena izrazito strogim krojem, dok geometrija i oštri rez naglašavaju formu - . Ulogu kontrasta preuzeli su krzno i vuna, torbe demonstriraju snagu, baš kao i metalne cijevi u obliku nakita. Njihova je žena snažna, moćna i pomalo hladna, no njezina se osjeća može itekako transformirati u onu seksipilnu.

  MARKO JOVANOVIC ORGANIZATOR S POBJEDNICIMA 2 cr
  Voditelj Incubatora s pobjednicima: Marko Jovanović i dvojac Kliškinić & Šabarić

  Ovosezonski Portanova Fashion Incubator poseban je po jubileju koji ova manifestacija obilježava: iza organizacijskog tima deset je uspješnih godina: - konceptom 14. Incubatora željeli smo se osvrnuti na protekle sezone u kojima smo na scenu lansirali preko 70 modnih imena, od kojih neka danas čine najsnažnije hrvatske modne brandove, ali isto tako pružiti širi pogled na grad Osijek u kojem smo nastali, dajući hommage njegovom kulturnom i urbanom identitetu - istaknuo je Marko Jovanović, suosnivač i voditelj projekta svih deset godina.

   ANITA I ZORICA VLATKOVIC 2 crMedUZA kolekcija: Anita i Zorica Vlatković potpisuju eteričnu i svjetlucavu kolekciju inspiriranu krhkim vodenim bićima. Elegantna i fluidna silueta neodoljivo podsjeća na svijet meduza, bazira se na nježnim tonovima i formama koje izvrsno glume podvodni svijet, paroban u svakom pogledu, pa i na modnoj pisti. - Boje su nježne, prevladavaju nijanse bijele, bež, sive i puder. Poigrale smo se izborom prozirnih materijala, lepršavim formama, te igrom nabora i volana kako bismo dočarale lakoću i nježnost predivnih meduza koje su nas inspirirale - .

   ANTHONY AVANGARD 2 cr
  I want to ride my bycicle, pjevali su Queen dok su na pistu autora Antony Avangarda izlazili momci s komadima svog dvokotačnog ljubimca, odjeveni u simpatično ironično-komičnu kolekciju pod utjecajem okruglih žičanih konstrukcija. - Ime ove muške kolekcije je Around Round The Town. Glavnina koncepta oslanja se na urbani identitet rekreativnog načina života i kulturu ulične umjetnosti. Početna ideja za kolekciju mi se javila prije nešto više od godinu dana dok sam čuvao kćerkicu od prijateljice. Ugledao sam dječju kacigu i dobio ideju. Nakon toga počeo sam istraživati povijest, nastanak i razvoj bicikla i biciklizma i proučavati biciklističku odjeću. Crtao sam skice, razradio pojedine ideje i zatim ih pretvorio u ilustracije. Iskrojene dijelove sam ručno iscrtao motivom kotača, a riječ se o višemjesečnom radu - . Zahvalio se i sponzoru Borovu, koji mu je omogućio Startasice za sve modele.

   ME AND THE MACHINE 1 cr
  Vanja Veselić i Berislav Kovačević a.k.a. Me And the Machine: - inspiracija je izvučena iz arhitekture moderne, tako da kolekcija preispituje funkciju odjeće - prikrivanje i otkrivanje - kao i pitanje granica javnoga i privatnoga u suvremenom krajoliku. Budući da je odijevanje javni i socijalizacijski čin - privatni i javni prostor isprepliću se upravo u temi odjeće, mediju interakcije tijela i urbanog pejzaža. Koristili smo uglavnom umjetne materijale, u skladu s temom nove i drugačije uloge materijala u arhitekturi. Shigeru Banovu draperiju preveli smo u lagane materijale nabrane poput zavjese, za proreze i otkrivanje kože/eksponiranje tijela koristili smo neopren, inspiraciju neboderima prikazali smo teksturom, dok smo za postizanje težine i kontrasta laganim materijalima koristili deblju vunu - .

   


  VEDRANA MASTELA 2 cr
  Vedrana Mastela

  Kao gostujući dizajneri osječkoj publici predstavili su se prošlogodišnji laureati Portanova Fashion Incubatora: Vuletichortig, Mario Vijačkić i Vedrana Mastela.

  Mastela je nakon kolekcija posvećenih perforacijama osmislila novu, ubacivajući mekane trokute u ravne forme, razbijajući monotoniju, VuleticHortig predstavlja ženstvenost naglašenu elementima sive geometrije, detaljima muških odijela i mekim satenom, dok je Mario Vijačkić predstavio svoju futurističku ikonu odjevenu u volumen & forme novog minimalizma.

   

   MARIO VIJACKIC 2 cr
  Mario Vijačkić

  VULETICHORTIG 1 cr
  VuleticHortig

   

  ANITA I ZORICA VKATKOVIC 1 cr cr
  MedUZA
  kolekcija: Anita i Zorica Vlatković

  ANITA I ZORICA VLATKOVIC 3 cr
  MedUZA kolekcija: Anita i Zorica Vlatković

  ANITA I ZORICA VLATKOVIC 4 cr
  MedUZA
  kolekcija: Anita i Zorica Vlatković

  ANITA I ZORICA VLATKOVIC 5 cr
  MedUZA
  kolekcija: Anita i Zorica Vlatković

  ANITA I ZORICA VLATKOVIC 6 cr
  MedUZA
  kolekcija: Anita i Zorica Vlatković

  ANTHONY AVANGARD 1 cr
  Around Round The Town
  & Antony Avangard

  ANTHONY AVANGARD 3 cr
  Around Round The Town
  & Antony Avangard

  JELENA HOLEC 2 cr
  Oda ljudskom tijelu i proporcijama @ Jelena Holec

  JELENA HOLEC 7 cr
  Jelena Holec

  MARIO VIJACKIC 1 cr
  Mario Vijačkić

  ME AND THE MACHINE 2
  Mario Vijačkić

  ME AND THE MACHINE 3 cr
  Me & the machine

  TOMISLAV SABARIC MARKO KLISKINIC 3 cr
  Tomislav Kliškinić & Marko Šabarić: kolekcija Exordium

  TOMISLAV SABARIC MARKO KLISKINIC 4 cr
  Tomislav Kliškinić & Marko Šabarić

  VEDRANA MASTELA 3 cr
  Vedrana Mastela

  VEDRANA MASTELA 4 cr
  Vedrana Mastela

  VULETICHORTIG 5 cr
  VuleticHortig