Username *
Password *
Remember Me

Zagreb je tijekom vikenda posjetila Ikeina voditeljica odjela za razvoj asortimana, Leonie Hoskin, Australka koja od sredine osamdesetih radi za švedski brend, kako bi održala predavanje o demokratskom dizajnu i otvorila prigodnu izložbu. U foajeu kina Evropa možete do 24. siječnja naučiti nešto više o njihovim principima rada - izložene su, neke i za uporabu (dio namještaja nalazi se kao uređenje kafića, na primjer lampe, stalak za novine...), a neke sasvim rastavljene, kako bi se dobro vidjeli dizajn i princip izrade.

Leonie Hoskin

Na predavanju koje je privuklo tristotinjak ljudi, te gotovo do kraja napunilo dvoranu kina Evropa, Leonie Hoskin istaknula je: - Uvjereni smo da dobar dizajn ne smije biti pravo samo malog broja ljudi, već treba biti dostupan svima. Zato uvijek krećemo od cijene. Moj zadatak je da, zajedno sa svojim timom u Švedskoj, osiguram da svaki Ikea proizvod sadrži sve elemente demokratskog dizajna: kvalitetu, funkcionalnost, jedinstveni dizajn, održivost i ono od čega u tvrtki sve počinje - najnižu moguću cijenu - .

Izložba

Osim toga, kako bi demokratski dizajn zaživio, on mora biti prilagodljiv kulturi življenja - Leonie je tijekom svoje karijere obišla brojne domove diljem svijeta, to znanje neophodno je kako biste znali što će ljudima uistinu olakšati život. Naravno, većina živi u manjim stanovima, ljudi se često sele, naročito oni mlađi, i stvari koje imaju više funkcija u njihovim će interijerima dobiti više smisla. Upravo to često povezujemo s Ikeom - predmet koji možemo koristiti na više načina. Takve stvari nastaju istraživanjima načina života, obilaskom domova i otkrivanjem kako i što uistinu u stanu ili kući želi svakodnevni čovjek.

IKEA PS 2014 collection designboom 09

Kako bi svih pet elemenata demokratskog dizajna bilo sadržano u proizvodima, potreban je zajednički rad kompanije, dobavljača i kupaca. Već u početnoj fazi dizajniranja odlazi se u tvornice dobavljača, prilagođava dizajn proizvoda tehnikama proizvodnje dobavljača te uz njihovu pomoć pronalazi učinkovite, isplative i kreativne načine za pretvaranje dizajna u proizvode.

U kreiranju povoljnih cijena aktivnu ulogu imaju i kupci. Budući da su proizvodi dizajnirani tako da ih je lako sastaviti, a plosnato pakiranje olakšava preuzimanje i prijevoz proizvoda, kupci to mogu učiniti samostalno. Time utječu na krajnju cijenu proizvoda koja je niža jer ne uključuje troškove usluga prijevoza i sastavljanja.

ikea table storage

Izložba o demokratskom dizajnu za sve zainteresirane otvorena je do 24. siječnja u foajeu kina Europa. Postav izložbe sastoji se od 5 proizvoda, objašnjenja na koji način ti proizvodi ispunjavaju svih 5 glavnih značajki demokratskog dizajna te iskustva obitelji iz Hrvatske koje su te proizvode testirale u svome domu netom prije izložbe.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location