U dobru i zlu / izložba vjenčanica @ MUO

  Izložba vjenčanica i vjenčane oprema iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt jedinstvena je prilika da pratimo razvoj vjenčane mode kod nas od 19. stoljeća do današnjih dana: U dobru i zlu otvara se 21. veljače i traje do 3. svibnja 2015.

  Vintage Wedding Dresses 2

  Iako vrlo tradicionalna i uska kategorija odjeće, vjenčanica se također mijenjala s trendovima, a kako je to bilo kroz stoljeće predstavit će nova izložba Muzeja za umjetnost i obrt. Posjetitelji će imati priliku upoznati vintage vjenčanice, šlajere, velove, rukavice, pozivnice, zahvalnice, fotografije… Muzej po prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su viđene dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile u na dan svog vjenčanja. Tu su i dodaci poput vjenčića, velova, cipela, te nekoliko muških odijela. Izložba obuhvaća razdoblje od sredine 19. stoljeća do današnjih dana.

  Abby Dalton Hennessey wedding1962
  Abby Dalton Hennessey, 1962.


  Kraljica Viktorija popularizirala je bijelu vjenčanicu
  Mladenkina vjenčanica oduvijek je bila u središtu pozornosti, dok mladoženjina odjeća nije izazivala toliki interes. Vjenčanica je podlijegala određenim pravilima, ali je pratila i promjene modnih trendova. Krojem se gotovo nije razlikovala od dnevne odjeće, jedino su materijali bili skupocjeniji i raskošniji. Do vjenčanja britanske kraljice Victorije 1840. za princa Alberta u bijeloj vjenčanici, mladenke su nosile raskošne haljine od pliša, krzna, svile, brokata, najčešće u boji vina, tamnozelenoj ili ljubičastoj. No kraljica Victorija, ni ne sluteći, uvela je u modu bijele vjenčanice. Otada je bijela vjenčanica postala obavezna, bez obzira na mladenkin društveni status.

  Najstarija sačuvana bijela vjenčanica iz fundusa MUO nosila je mladenka (ime nije zabilježeno) u Boki Kotorskoj, u mjestu Prčanj, negdje oko 1865.  Jelka Winkler, rođ. Turković iz 1883. godine, odlučila se za parišku modu. Njena vjenčanica naglašava je stražnjicu tzv. "cul de Paris" i imala izrazito dugu povlaku. Sačuvane su cipele i vjenčani vjenčić s narančinim cvjetovima izrađenima od voska.

   

  muo vjencanice
  Vjenčanica / MUO


  Uzlet vjenčane mode
  Na prijelazu stoljeća sve do Prvog svjetskog rata počela se razvijati ono što nazivamo vjenčana moda. Vjenčanice su postale raskošnije, ukrašavale su se ručno rađenom čipkom, perlicama i titrankama i slijede trendove u ženskoj modi koja je u to vrijeme doživljavala velike promjene. Na izložbi možemo vidjeti vjenčanicu Matilde Hengl, rođ. Gillming, supruge Vjekoslava Hengla, osječkog gradonačelnika (1920. do 1934.), čije je svečano odijelo također sačuvano.

  Zanimljiv je vjenčani komplet Leonije Pusić: vjenčanica, ogrtač, popodnevna i dnevna haljine. Vjenčanica je izrađena u dva dijela: donji dio je od bijele svile, a gornji od tila s apliciranom čipkom i vezivom. Vjenčanica je kasnije prepravljena u večernju haljinu. Dvije vjenčanice iz dvadesetih i tridesetih potvrđuju nove modne trendove. Prva iz 1925., duljine je ispod koljena, a druga iz 1930. i doseže do poda. Tu su i fotografije njihovih sretnih vlasnica.

   

  grace kelly


  Pedesete je obilježila vjenčanica Grace Kelly
  Glamurozno vjenčanje Grace Kelly za princa Rainiera potaknuo je uzlet vjenčane mode. Grace je nosila bijelu vjenčanicu, gornji dio krojen je uz tijelo, visokog ovratnika i dugih rukava, dok je donji dio bio širok, krojen u puni krug. Njena vjenčanica pokrenula je trend raskošnih bijelih vjenčanica s puno svile i tila.

  Poratno vrijeme kod nas je nametnulo potrebu da se odjeća više čuva i prekraja, ali u šezdesetim bijele vjenčanice nisu više rijetkost. Pokazuju to dva primjera. jedna je A kroja, dužine do sredine koljena, dok je druga uska, do poda.

  U sedamdesetima moda izlazi iz čvrstih okvira što se odražava i na vjenčanicama. Vjenčanica, s potpisom je Žuži Jelinek, od bijelog poliestera, neformalnog je kroja, a vidjet ćemo i vjenčanicu u boji breskve i crveno vjenčano odijelo. Vjenčanica Rikarda Gumzeja iz 1984. izrađena je od buret svile, naglašenih ramena, s umetkom na prsima sa stiliziranim narodnim motivom. Dvodijelna vjenčanica, kreacija Keti Balogh, izrađena je od svilenog damasta sitnog uzorka u ružičastoj boji.  

   

  muo vjencanice 3
  Vjenčanica / MUO


  21. stoljeće: Povratak u prošlost
  Posljednje desetljeće prošlog stoljeća donosi svojevrsni povratak u prošlost, uz korištenje skupih raskošnih materijala. Pojavljuju se i saloni za iznajmljivanje vjenčanica. Jedan od prvih zagrebačkih salona za iznajmljivanje i izradu vjenčanica je salon Vesna Sposa, osnovan 1992. Vjenčanicu ukrašenu Swarowski kristalima vlasnica Vesne Pretković darovala je MUO.
  I u novom mileniju sve nijanse bijele najdraži su izbor suvremenih mladenki. Najbolji primjer su dvije vjenčanice hrvatskih kreatora: futuristička haljina Igora Galaša od bijele vune i poliestera, te vjenčanica od bijele čipke modnog studija Envy Room.

   

  envy room
  Envy Room, foto: Šime Eškinja

  Izložite svoje memorabilije
  Izložba U dobru i u zlu lijepa je prilika da i publika pokaže svoje dragocjene memorabilije s vjenčanja: pozivnice, zahvalnice, darovi za goste i drugo bit će izložene u jednom dijelu izložbe MUO i postavljene na facebook stranicu Muzeja. A želite li nešto od svojih dragih uspomena s vjenčanja darovati Muzeju, dobro ste došli, jer će vaše dragocjene memorabilije uči u fundus Muzeja za umjetnost i obrt i tako biti sačuvane za brojne buduće generacije posjetitelja.

   

  muo vjencanice 2
  Vjenčanica / MUO