Username *
Password *
Remember Me

Moda u muzeju obično pokrene lavinu rasprava – da li joj je tamo uopće mjesto? I dok neki raspravljaju, drugi odu, vide, uživaju, a možda, onako malo kad čuvar ne gleda, čak i dotaknu te tkanine koje imaju priču, te krojeve koji pišu povijest mode…

Ipak, modne izložbe održavaju se diljem svijeta, vrlo su popularne, pa je tako prije par dana Denveru otvorena jedna za koju bi bilo predivno da se jednoga dana nađe i kod nas: Yves Saint Laurent - Retrospektiva.

Da bi šušur bio veći, baš desetak ranije objavljeno je da Hedi Slimane (koji je potpuno redizajnirao muška odijela dok je radio za Dior Homme, a prije toga i za YSL Homme, no nikad nije radio ženske ili Haute couture kolekcije) postaje glavni art direktor YSL-a, nakon što je to mjesto napustio Stefano Pilati.

Hedi je, kaže, spreman preuzeti kormilo jednog od vodećih dizajnera prošlog stoljeća, a tako vjeruje i Piere Berge, Saint Laurentov dugogodišnji partner čiju je Hedi dobio veliku podršku.

Yves Saint Laurentove kreacije opisuju tijek mode, mijene jednog društva na koje je i sam dizajner utjecao. Ženama je podario smoking / muška odijela, potaknuo visoku eleganciju, stvorio nešto što se danas zove francuski chic.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent rodio se u Alžiru 1936. godine, djetinjstvo je proveo u vili na Mediteranu. Već sa deset godina sestrama i majci crtao je haljine, a nakon punoljetnosti preselio se Pariz kako bi studirao modni dizajn.

Prijavio se na jedan od natječaja i uvjerljivo pobijedio, a među onima od kojih je bio bolji našao se i mladi njemački student, Karl Lagerfeld.

Ubrzo ga je zaposlio Christian Dior: svake je sljedeće sezone Yves radio ozbiljnije i utjecajnije kreacije pod Diorovim imenom. Nakon samo pet godina rada Dior ga je imenovao svojim nasljednikom. Krajem te 1957. Christian Dior umire od infarkta u toplicama, i Yves najednom, tek u 22-oj godini života, postaje nasljednik te i tada velike modne kuće!

No, genijalac se snašao i nastavio razvoj New Looka, malo ga omekšao i uspio nastaviti karijeru. Lansirao je poznatu „trapez haljinu“, i u to vrijeme skratio ime jer su ga novinari previše gnjavili kako se ono piše njegovo puno ime...

1960-e se prijavio u vojsku za Alžirski rat za neovisnost, ali je na ratištu izdržao samo 20 dana. Premjestili su ga u bolnicu zbog stresa, da bi ga dotukla činjenica – da je u Dioru dobio otkaz. Tužio je kuću i dobio veliku odštetu.

S partnerom Pierre Bergeom je nakon toga osnovao modnu kuću pod svojim imenom i njegova je divna karijera mogla početi… U šezdesetima je stvorio smoking odijelo za žene, safari jaknu, popularizirao je retro dvadesete, tridesete, četrdesete… Prvi je uveo inspiraciju nekim davnim godinama, uveo je istraživanje po stilovima i trendovima.

Bio je prvi francuski dizajner visoke mode koji je počeo raditi i pret-a-porter kolekcije, iz želje za demokratizacijom mode.
Kad je 1966. godine otvorio dućan pret-a-portera prva mušterija bila mu je Catherine Deneuve.

Kroz godine YSL je bio sve utjecajniji dizajner na svjetskoj sceni i danas ga možemo uvrstiti među najveće modne vizionare.

Foto: YSL

YSL 02YSL 03YSL 05YSL 3YSL 4

Nakit - YSL, summer 2012

ysl ss2012 1ysl ss2012 2ysl ss2012 3ysl ss2012 4ysl ss2012 5ysl ss2012 6ysl ss2012 7ysl ss2012 8ysl ss2012 9ysl ss2012 10ysl ss2012 11ysl ss2012 12ysl ss2012 13

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location