Username *
Password *
Remember Me

Njujorška E-flux galerija ugostit će od 17. travnja izložbu So You Want to See na kojoj će se, među ostalima, predstaviti i naša umjetnica Oko. Osim nje na programu su njezine kolege Sanja Iveković, Rajkamal Khalon, Victoria Lomasko,  Cecilia Vicuna i Carla Zaccagnini. Izložbu predstavlja i postavlja kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga), osnovan 1999. godine sa sjedištem u Baselu i Zagrebu. Izložba okuplja šest žena umjetnica iz različitih mjesta i generacija koje primjenom brojnih metoda estetske istrage otkrivaju jedinstvenu sliku stvaranja. Ipak, njihov rad svjedoči paralelnoj preokupaciji na različitim društvenim i umjetničkim nivoima. Očito je da imaju nešto zajedničko, jer dijele interes u istraživanju načina na koji društvene norme postaju naturalizirane, a slike igraju važnu ulogu u tom procesu.

 

Oko 1


Mnogi se radovi bave pitanjima ženske borbe za emancipaciju i ravnopravnost, pod različitim povijesnim i suvremenim uvjetima. Raspored, kolaž, kritično suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa i kombiniranje različitih kulturnih referenci među glavnim su strategijama koje umjetnice koriste u cilju suočavanja i rušenja predrasuda onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo. Predstavljeni radovi nastoje istaknuti privid kontradikcija i razotkriti formirane mehanizme.

E-flux je osnovan u New Yorku 1998. godine kao umjetnička organizacija i međunarodna mreža koja na dnevnoj bazi obavještava o programima na polju suvremene umjetnosti u cijelom svijetu. Na primanje obavijesti u dnevnom ritmu putem E-fluxa danas je predbilježeno preko 90.000 međunarodnih članova mailing liste iz čitavog svijeta, većinom likovnih profesionalaca (umjetnika, kustosa, djelatnika institucija, kritičara), te je tako njihova lista postala jedan od najutjecajnijih kanala komunikacije u svijetu suvremene umjetnosti.

 

Oko 2
Foto: T. Galić


Radovi umjetnice Oko izloženi su u galerijama i muzejima poput Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria i Albert muzeja u Londonu, no paralelno ostvaruje projekte u javnom prostoru i njen je rad uklopljen u urbanu uličnu kulturu. Više od desetljeća tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći grafičke tehnike poput linoreza, bakroreza i crtanja. Oko također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.