Username *
Password *
Remember Me

Izložba Pazi lomljivo! autorskog para Marija Krištofića i Sanje Bachrach Krištofić otvara se u Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu 21. travnja 2015. (otvorena je do 29. travnja). Autori su fotografski interpretirali dizajnirane staklene predmete Gordane Drinković, dio kojih će i fizički biti izložen u prostoru.

 5

- Duže od dvije godine trajalo je fotografiranje za Gordaninu samostalnu izložbu u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održanu 2013. godine - kaže Sanja Bachrach Krištofić. - Snimanje tako opsežnog opusa jednog dizajnera nastalog kroz dugi vremenski period rezultiralo je neminovno nizom pitanja: kako vizualno ujednačiti pojedine serije ali i tematske cjeline (čaša, vaza, svijećnjaka, opa-arta) a ne oduzeti im pojedinačni značaj; kako snimiti radove za knjigu na način da gledatelju promatranje ne bude monotono, tehničko, očekivano, već da mu slika prenese karakter materije - stakla i svih njegovih stanja - krutog, tekućeg pa ponovo krutog (ali oblikovanoga) i uvijek, uvijek lomljivog - .

 2


Osim što govori o jednoj izuzetnoj suradnji, izložba skreće pažnju i na proces proizvodnje i promjene koje su se dogodile tijekom vremena, a nevidljive su oku promatrača. - Prije dvadeset i pet godina kada su se svi autori upoznali postojale su samoborska Fotokemika i Kristal Samobor, postojala je proizvodnja. U međuvremenu film u rolama, foto-papir i printana fotografija gotovo su nestali, kao i Fotokemika - koja je nestala. Steklarna Rogaška progutala je onu samoborsku, da bi i sama bila progutana od korporacije Waterford - WWRD. Kao i mnogi drugi segmenti proizvodnje, većina spomenutoga seli se u zemlje Azije, dok mi ostajemo prepušteni našim odnosima i prijateljstvima: krhkim i lomljivim, no nekada otpornijima od svega što nas okružuje – zaključuje Bachrach Krištofić.

Izložba će se moći razgledati od 21. do 29. travnja, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

47