Username *
Password *
Remember Me

Volimo ih čitati, no ponekad korice govore same za sebe, što kad cover postaje umjetničko djelo za sebe? - Gotovo da nema likovnoga umjetnika koji nije izradio barem jednu unikatnu umjetničku knjigu. Napravljena je možda bez namjere da se pokazuje drugima - priča Dorotea Jendrić, kustosica nove ULUPUH-ove izložbe Book Art koja se u utorak, 21. travnja 2015. otvara u Galeriji u Tkalčićevoj (otvorena je do 30. travnja). - Često je to jedna osebujna osobna usputna memorija, dnevnik ili emotivni zapis, riječ i slika u suglasju, vizualni eksperiment s tehnikama i oblicima, s materijalima i najrazličitijim papirima, crtežima, urezima, grafičkim otiscima dubokoga i visokoga tiska i reljefima. Umjetničke knjige najčešće se otvaraju i prelistavaju u rukavicama ili su postavljene u vitrinama - .

celestina Vicevic cvijet okus knjiga
Celestina Vičević


- Ponekad se njihovi listovi vade iz kutija, pregledavaju s lijeve i desne strane istodobno, s lica i naličja, iz njihove nas unutrašnjosti iznenađuju skriveni likovi i poruke, perforacije i figure. Umjetničke knjige rijetko stoje na policama. One su publici na ogled ponuđene na stolovima i postamentima nadohvat ruke. One žive pod toplinom naših prstiju i očitavaju se pogledima. Na ovu izložbu pozvali smo umjetnike koji se već duže vrijeme bave izradom, eksperimentiranjem i popularizacijom umjetničke  knjige. Željeli smo otvoriti zanimljivu kreativnu temu i potaknuti razmišljanje o tome što nam knjiga znači danas, u doba SMS-a i odustajanja od čitanja i pisanja rukom, a u sveprisutnom svijetu slika i medija – poziva Dorotea Jendrić na izložbu na kojoj će biti izloženi radovi petnaest suvremenih umjetnika iz Zagreba, Rijeke i Novoga Mesta (Slovenija).
Izlažu: Nevenka Arbanas, Maja S. Franković, Irena Frantal, Iva Gobić, Frana Grbić, Igor Konjušak, Organizam (Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić), Janko Orač, Zdenka Pozaić, Ivana Rod, Emanuela Santini, Celestina Vičević, Ana Vivoda, Anton Vrlić, Mia Vučić).
Izložba je uvrštena u program Noći knjige koji se ove godine održava 23. travnja 2015.

 

emanuela santini 2
Emanuela Santini

 

igor konjusak -ARTISTS BOOK

Igor Konjušak

 

Irena Frantal words

Irena Frantal

 

iva gobic Izmedju redaka 1

Iva Gobić

 

iva gobic Izmedju redaka 1 1

Iva Gobić

 

Janko Orac Price u drvetu -knjiga u prostoru

Janko Orač

 

nevenka ARBANAS 4 Crni list

Nevenka Arbanas