Username *
Password *
Remember Me

Jedna modna i druga izložba posvećena vodi otvorene su jučer na zagrebačkim fakultetima: na TTF-u, u galerijskom je prostoru kolekciju IIIII predstavila Vanja Veselić, dok je na Filozofskom otkrivena rijeka Sava u očima autorice Nives Resman.

vanja veselic 6


Apsolventica Vanja Veselić o svojoj minimalističkoj kolekciji u znaku mirnih linija, ravnih ploha i njihove korelacije: IIIII bazira se na uzimanju jednog osnovnog elementa (linija, ploha/sloj), te njegovog serijskog ponavljanja kao principa kompozicije. Minimalistička i monokromatska, kolekcija inspiraciju pronalazi u skulpturama Donalda Judda, starim kronofotografijama i audio-vizualnim instalacijama Alva Nota i Ryoji Ikede. Noto i Ikeda stvaraju audio-vizualne projekte koji se temelje na ponavljanju jednog elementa (ton, šum ili linija), a dinamika se postiže njegovim kopiranjem i varijacijom, odnosno "ponavljanjem tona kojega je slušatelj svjestan tek kada nestane" - . Izložba je otvorena do 8. svibnja 2015.

vanja veselic 2

Kao što Donald Judd u svojim skulpturama betonske i metalne elemente aranžira u matematičke sekvence čiji oblik i volumen čine cjelinu odnosno 3D objekt, u ovoj kolekciji oblici su također reducirani na nakupine i nizove te se postiže cjelina koja se neprestano mijenja u pokretu – što se može protumačiti kao osnovno dinamičko načelo suvremenog društva koje određuje životni stil suvremenog čovjeka-žene: život u fluidnom i dinamičnom gradu pulsirajuće energije, s bljeskovima svjetla, sekvencama slika i naletima zvuka…


vanja veselic 1


Rad je bio izložen na 8. modnom ormaru, Zagreb, 2013.; D-izložbi, Danu D, Zagreb, 2014.; izložbi 1314 hrvatskog dizajna u organizaciji HDD-a, Zagreb, 2014. Dobio je posebno priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva za odjevnu kolekciju u kojoj je žiri prepoznao ravnotežu između jasnog i konciznog koncepta i primjenjivosti, odnosno nosivosti.

vanja veselic 7

 


Povodom Dana planeta Zemlje (danas), a u okviru projekta Lijepa naša Sava, pripremljena je izložba slika samouke slikarice i dizajnerice nakita Nives Resman. Riječ je o motivima rijeke Save i posavskoga kraja koji su nastali zbog želje umjetnice da oživi danas pomalo zaboravljene motive kao što su riječni brodovi i staro kupalište na Savi.

LNS1


Izložba slika Nives Resman pod nazivom Lijepa naša Sava bit će otvorena za javnost do 4. svibnja 2015. -
Fakultet kao mjesto znanja s pomoću različitih kulturnih događanja nastoji obogatiti i društvena događanja studenata, ali i svih ostalih koji žele vidjeti nešto novo i zanimljivo. Hvalevrijedan projekt Lijepa naša Sava sve nas uči da se vratimo Savi, a na temelju je ove izložbe Filozofski fakultet podržao projekt pa pozivamo građane da se odazovu u što većemu broju - istaknuo je predsjednika Kluba studenata FFZG-a Marko Gašparić.

LNS2

 

 

lijepa nasa sava2 cr

lijepa nasa sava5

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location