Username *
Password *
Remember Me

Izložba I am here to please you otvara se u Laubi, kući za ljude i umjetnost, ovaj četvrtak, 21. svibnja 2015. s početkom u 19 sati. I am here to please you, naslov izložbe prema istoimenom djelu Vlatke Horvat, govori o višeznačnosti Laube i njezinoj ulozi na suvremenoj umjetničkoj i komercijalnoj sceni.

lauba

Koja je uloga umjetničkog djela – da zabavi, provocira i beskompromisno zadovolji naše kulturne i estetske potrebe?
Ovo je  kratka priča o prijelomnim točkama formiranja osobnog ukusa unutar jednog osobnog prostora. Postav izložbe prikazuje dualnost Laube kao pogona i galerije, kuće za ljude i umjetnost miješanjem elemenata tradicionalnog djela-u-prostoru i scenografske intervencije. Lauba is here to please you, bilo da u nju dolazite zbog komercijalnih događanja ili na izložbe suvremenih umjetnika.

gallery wide new 1418672622 358


Kao privatni prostor za izlaganje Zbirke Filip Trade, otvorila je novo poglavlje izlagačke prakse: javnom je suprotstavila privatno te ju time približila svjetskim praksama gdje već godinama traje suživot između javnih i privatnih kolekcija te prostora za izlaganje. I muzejima i privatnim kolekcijama zajedničko je prikupljanje umjetnina i njihovo izlaganje. Ako im je cilj jednak i suživot ovih dviju izlagačkih praksi daje svojevrsnu dinamiku tom polju zašto se danas formira mišljenje da je priroda njihova odnosa antagonistička? Ili je upravo priroda njihova odnosa ta koja bi mogla dati dinamiku kulturnom polju baš kao što ju je Lauba dala otvaranjem svojih vrata 2011. godine? (...) Privatnim kolekcijama i hibridnim izlagačkim prostorima česte su kritike upućene radi zapostavljanja onog estetskog što je nužna posljedica komercijalizacije prostora. Percepcija Laube povezana je, s jedne strane, s prepoznatljivim djelima suvremene umjetnosti i inovativnom pristupu prostora, a s druge strane kao mjestom za korporativne ili zabavne momente (...)
(iz teksta izložbe)

lauba small 1


Uz izložbu će se održati tribina 25. svibnja 2015. godine s početkom u 19 sati, a sudionici su galerist Radovan Beck, kustosica Laube Morana Matković i akademski slikar Zlatan Vehabović.
Kustosi izložbe su Jasmina Brković, Doris Cvetko, Anja Ivić, Lovro Japundžić, Nera Nejašmić, Iva Jurlina, Marija Perkec i Patricia Počanić, polaznici ovogodišnjeg edukacijskog programa Kustoske platforme za godinu 2014./15. uz mentorstvo Klaudija Štefančića. Produkciju izložbe potpisuju Kustoska platforma i Lauba.

 

lauba sl 1