Username *
Password *
Remember Me

Retrospektivna izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, prikazana lani u palači Sponza i dvorani Visia povodom 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, otvara se za zagrebačku publiku u ponedjeljak, 1. lipnja 2015. u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb.

edo murtic plakat 1dLJi1950
Edo Murtić / plakat


Tijekom više od šezdeset godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije, poput Toše Dabca, Đure Griesbacha, Vilka Zubera, Marije Braut, Nenada Gattina, Krešimira Tadića, Slobodana Tadića, Enesa Midžića, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere i drugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih dok su istovremeno značajni likovni umjetnici i dizajneri, poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Ive Grbića, Ede Kovačevića, Tome Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih, kreirali plakate i naslovnice, a neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara. Iako su im radovi obilno korišteni u brojnim publikacijama, njihovo autorstvo nije isticano.

 

plakat Oblikovatelji sjecanja Branko Kovacevic


Ovom izložbom odaje se priznanje mnogobrojnim suradnicima Igara, fotografima i dizajnerima. Stoga izložbu prati katalog s biografijama autora s posebnim naglaskom na njihovoj suradnji s Igrama. Autorica stručne koncepcije izložbe je dr.sc. Marija Tonković, umirovljena dugogodišnja voditeljica Zbirke starije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt.

Obzirom da je festivalska arhivska građa velikim dijelom izgorjela ratne 1991. godine, materijal za izložbu prikupljen je iz raznih muzeja, arhiva i privatnih izvora, a sada je digitalno obrađen i kao takav dopunjuje i rekonstruira Arhiv Dubrovačkih ljetnih igara.

 

toso dabac san ljetne noci tonko lonza 1954
Tošo Dabac / San ljetne noći


Izložba je ostvarena u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb uz podršku Epsona, a pomogle su i druge brojne institucije i pojedinci.
Posjetitelji će moći vidjeti 34 plakata i 107 fotografija kao i multimedijalnu prezentaciju. Otvorena je od 1. do 14. lipnja 2015. u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb, Trg maršala Tita 10.

 

kresimir tadic julije cezar fabijan sovagovic 1969

Krešimir Tadić / Fabijan Šovagović kao Julije Cezar, 1969.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location