Username *
Password *
Remember Me

Njezino veličanstvo čipka naveliko je obožavana od strane stranih, ali i domaćin autora: njezina moć eterične transformacije siluete i igra skrivača, sad me vidiš, sad me ne vidiš, trenutno je na vrhuncu popularnosti. Da, skromno se pojavljuje u dnevnim komadima, dok je na svečanima apsolutna vladarica - kako je komentiraju naši autori koji čipku koriste u svakodnevnom radu? Klijentice Boudoira, Borisa Pavlina i Ivana Alduka u njihove ateljee dolaze, među ostalom, i po skladan, eteričan dizajn. Očekuju poseban tretman ali i haljine koje će ih učiniti kraljicama, bilo da se radi o poslovnim događanjima, eventima ili vjenčanjima.

boudoir28
Boudoir

- Primijetila sam da žene sve češće traže haljine izrađene od mat čipke dok su šljokice nekako ostale u drugom planu – ističe Martina Čičko Karapetrić iz ateljea Boudoir. - Radimo haljine koje su neki put kompletno sastavljene od čipke ali to nikad nisu jednostavni modeli iskrojeni iz metraže, već je to patchwork čipkanih aplikacija koji se ručno našiva na til - .

alduk4

- Jedan od definitivno najženstvenijih materijala koji se izvrsno može uklopiti u dnevni ali i večernji styling je čipka - komentira Ivan Alduk. - Naša nova kolekcija, kao i prethodne, obiluje čipkom. Korištena je na suknjama koje odlično idu i uz jednostavne majice, dok je nezaobilazna na večernjim haljinama raznih varijanti. Njezin uzorak, tkanje i struktura ostavljaju dojam raskoši i ženstvenosti, a dizajnerskom razradom i modernim krojem uvijek se može dobiti neki novi moment, stilsko osvježenje - .

borispavlin ss2015 4
Boris Pavlin

Divljenje čipki otkriva i Boris Pavlin: - specifičnost u mom radu je kombiniranje različitih komponenti čipke i nekoliko vrsta, čime nastaje novi materijal. Zato toliko i radim s čipkama jer osim prekrasne teksture, ona pruža i mogućnost mozaika. S lakoćom se može dekonstruirati čime nastaje nešto novo, drugačije i zanimljivije. Jedina čipka koju ne koristim često je klasična francuska chantilly, upravo radi svoje kompaktnosti, vrlo je fina pa ne dozvoljava nikakvu dekonstrukciju, jednostavno se ne može održati u djelićima - .

boudoir23
Boudoir

Dakle – ženstvenost zagarantirana, no pazite s naked dress iliti golim haljinama. Martina iz Boudoira ističe da je gola haljina vulgarna ako obuhvaća cijelu figuru i: - svakodnevne žene teško da se u tome mogu pronaći. Takve su haljine ipak rezervirane za samopromociju zvijezda i crveni tepih. Pavlin se slaže – za njega to nisu haljine, već odore za egzotične plesačice: - prije bih rekao da je to elaborirano donje rublje. Pratimo evoluciju tog trenda od genijalnih nude komada Alexandera McQueena koji su šokirali modnu javnost početkom ovog stoljeća pa do današnjeg totalnog banaliziranja koncepta na najsiroviji i nažalost pogrešan način. Ono što je ideju činilo originalnom je upravo otkrivanje tijela na način da je ono sekundarno haljini i služilo je kao neka vrsta platna. Modeli su bili gotovo goli ali su podsjećali na androgina mitska bića. Danas je s druge strane na crvenim tepihu često poanta navući nešto na što veće obline i prodavati loše upakirani seks. To nema veze s modom - .

pavlin01
Boris Pavlin

Kad izabirete čipkastu kreaciju kod spomenutih autora zasigurno će vam predložiti nešto s ukusom i stilom, no inače pazite na tu kraljicu teksture koja danas vlada svijetom mode. Igra skrivača koju ona potencira neka bude delikatna jer čipka je jedna od onih koja od nas može napraviti prave princeze, možda više nego ijedan drugi materijal, pa zašto to ne iskoristiti... Dodatno, zanimljiva se igra stvara, napominje Alduk, kad je čipka u jednoj a podloga u drugoj boji, tu nastaje izuzetna dinamika i ljepota. Kojoj je uloga da naglasi onu našu – na najluksuzniji i najelegantniji mogući način.

alduk2

 

 boudoir13
Boudoir

pavlin07
Boris Pavlin

 

alduk3