Username *
Password *
Remember Me

Sljedeću kolekciju visoke mode Donatella Versace će početkom srpnja predstaviti u pariškom Ritzu. Ne na stepenicama École Nationale des Beaux-Arts (Škola likovnih umjetnosti), što je napravila u siječnju, nakon osam godina odsustva s tjedna Haute Couture, već na glamuroznom mjestu koje je sinonim tradicije i dobrog ukusa. Tako i treba.

No, ovoga puta se slavni hotel Ritz, nakon što ugosti futurističke Barbarelle iz Ateliera Versace, ne vraća svojim finim gostima, već zatvara vrata na dvije godine jer ide u konkretnu renovaciju.

Nakon što se njime prošeću haljine koje koštaju malo bogatstvo, „stara dama“ kreće u remont svojih slavnih soba i hodnika. Koji su po posljednji put na veličanstven način zabilježeni u travanjskom broju američkog Voguea: maštoviti fotograf Tim Walker i legendarna Kate Moss napravili su editorijal koji izgleda poput sna, te vrvi raskošnim detaljima, bilo da se radi o odjeći ili interijeru.

kate-moss-tim-walker-fashiontography-6

Kad se Ritz nakon dvije godine ponovo probudi, tko zna kakav će ga modni svijet dočekati?

I kao što vodstvo tog vremešnog hotela shvaća potrebe novoga vremena, tako se i Haute Couture pokušava prilagoditi digitalnom dobu i pulsu recesije, pa se ponekad čini da jedva drži glavu iznad vode. Mnogi su joj predviđali krah: potpuni raspad čitave modne sfere u kojoj se haljine stvaraju mjesecima, a na kraju se čini kao da nisu sa ovoga svijeta. 

Ne, visoka moda i dalje više – manje stabilno drži svoje uzde, uredno joj se svi divimo, a neki i uživo – oni koji se ovo ljeto nađu u Londonu. Naime, Victoria & Albert muzej ugostit će izložbu Balske haljine, na kojoj će se moći vidjeti neke od najljepših ikad stvorenih toaleta.

Mnoge od njih rođene su u ateljeima visoke mode, gdje najsposobnije krojačice današnjice pomno i polako, danima i noćima stvaraju nešto što je mnogo veće od - odjeće. 

Visoka moda posebna je kategorija koja stanuje u svom privatnom raju.  Baš tamo ju je našao i Karl Lagerfeld – ipak je on svoju prošlu kolekciju Visoke mode za Chanel predstavio u interijeru nalik na avion. Zna majstor da je tim veličanstvenim kreacijama prirodnije da se nađu u blizini neba – pa bilo ono i na zemlji.

Moda nije umjetnost sama po sebi, tek njezin mali djelić, i on je vrijedan koliko je mali. Kolekcije Haute Couture posebne su, predstavljaju se samo u Parizu, zadovoljavaju masu strogih kriterija i oni kojima su namijenjene ne razmišljaju o cijenama. 

Jer, te haljine su san koliko i java onih koje ih nose. Visoka moda živi u jednom drugom svijetu, nju ne zanimaju naši svakodnevni problemi. A umjetnost to voli – elegantno ignorirati neke svakodnevne „sitnice“ kako bi nam proširila vidike i odvela nas na jedno divno putovanje.
Chanel ss 2012 Haute Couture

chanel haute couture ss2012 21chanel haute couture ss2012 22chanel haute couture ss2012 26chanel haute couture ss2012 27chanel haute couture ss2012 35chanel haute couture ss2012 36chanel haute couture ss2012 37chanel haute couture ss2012 42

Dior ss 2012 Haute Couture
dior-haute-couture-2012-spring-summer-143537dior-haute-couture-2012-spring-summer-143538dior-haute-couture-2012-spring-summer-143542
Tim Walker za američki Vogue
kate-moss-tim-walker-fashiontography-1kate-moss-tim-walker-fashiontography-2kate-moss-tim-walker-fashiontography-3kate-moss-tim-walker-fashiontography-5kate-moss-tim-walker-fashiontography-7kate-moss-tim-walker-fashiontography-8kate-moss-tim-walker-fashiontography-10kate-moss-tim-walker-fashiontography-11kate-moss-tim-walker-fashiontography-12

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

naparila sam oči *.*

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location