Username *
Password *
Remember Me

Izložba Dizajnom na dizajn - odijevanje namještaja otvara se u srijedu 9. rujna u 19 sati u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11 u Zagrebu. Organizator izložbe je ULUPUH, a kustosica Ana Lendvaj.

RuzaHodak2
Ruža Hodak


Izložba je nastala na inicijativu ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo, njene članice Vesne Jakić. Pozivu na sudjelovanje su se, uz dizajnere tekstila, odazvali i modni i produkt dizajneri. Rezultat je izložba koja kroz radove 13 autora i autorskih timova istražuje odnos tekstilnog dizajna prema dizajnu namještaja ili predmeta pokućstva za koji su namijenjeni, osvještavajući kreativne izazove takva odnosa. Uz profesionalne dizajnere, na izložbi svojim radovima sudjeluju i učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, polaznici Tekstilnog odjela, Odjela unutrašnje arhitekture, Kiparskog te Grafičkog odjela.

DianaSokolic
Diana Sokolić


„Odijevanje namještaja počelo je potrebom da se produži njegovo trajanje ili da se ne vidi njegova potrošenost. Danas je razlog isti, ali nije jedini. U istoj su vrijednosnoj "ravni" i kamuflaža ruiniranog namještaja dizajnerskom vještinom, i odijevanje novog "sobnog dizajna" mobilnim (pa čak i fiksiranim) tekstilnim dizajnom koji mu mijenja dizajnerski identitet. U oba je slučaja tu riječ o postupku "dizajnom na dizajn...". Članovi tekstilne i odjevne sekcije ULUPUH-a, produkt dizajneri i  učenici zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, njezina odjela tekstila i odjela unutrašnje arhitekture, obrađujući temu odijevanja namještaja ne ostaju samo na toj dimenziji "mode za namještaj". U onome što su ovdje dali sržno je pitanje uloge dizajna u odnosu na cjelinu proizvoda. A kad ta cjelina već posjeduje svoju polaznu cjelinu koja se odijeva novom ili dodatnom dizajnerskom intervencijom, i rezultati i njihovo tumačenje bit će složeniji....“ (Ana Lendvaj, iz predgovora)

EleonoraApostolova fotoSasaMartinovic
Eleonora Apostolova / foto: Saša Martinović


Ideja za izložbu: Vesna Jakić
Koncepcija i selekcija radova: Ana Lendvaj
Izlažu: Eleonora Apostolova, Tatjana Grgurina Vučetić, Petra Krpan / Jadranka Hlupić / Mustafa Forto, Ruža Hodak, Višnja Iris, Vesna Jakić, Vesna Kolobarić, Nataša Knežević, Nataša Jeletić / Koraljka Kovač, Vesna Pleše, Sabina Sokač, Diana Sokolić, Sanja Šebalj i učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Zagreba
Izložba će se moći pogledati do 23. rujna, radnim danom od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

IMG 3532

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location