Username *
Password *
Remember Me

Tihana Harapin Zalepugin, naša poznata modna agentica, objasnila nam je kakva je situacija s pravima modela, specijalno u vezi slučaja Coco Rocha za Elle Brazil, koji je na naslovnici objavio fotografiju s manje odjeće nego je to bilo na snimanju.

Naime, dio tkanine na haljini Juliena Macdonalda naknadno je izbrisan u photoshopu, pa je ispalo da je Coco gotovo gola. Na što je ona najavila tužbu. Smatra da su prekršili njezin ugovor.  

2504-elle-coco-roc 1045822a

- Modeli prilikom sklapanja ugovora sa agencijom ispunjavaju i formular u kome su naznačene mnoge moguće situacije i načini snimanja, pa u startu mogu dati do znanja što ne žele snimati, kao na primjer krzno, gole grudi, potpuno obnaženo tijelo i slično -  kaže Tihana.  

- No, ukoliko se nađu u situaciji da im nešto ne odgovara za vrijeme samoga snimanja, cure naravno mogu odmah reagirati. Ali najbolje je u tim trenucima nazvati agenciju. Takve stvari rješavaju se na razini modna agencija – klijent, jer su to ozbiljne stvari. Naime, agencija je ta koja štiti modela i odmah mora poduzeti određene korake u njezinu obranu - .

Što se dešava s fotografijama nakon snimanja?
- Nakon snimanja vlasnik fotografija postaje magazin čiji modni urednik ima gotovo 100 postotno pravo na izbor slika za objavu. U svakom slučaju utjecaj fotografa je velik, posebno kod onih najjačih imena. No, urednička je zadnja - . Naravno, na naknadnu obradu fotografije utjecaj ima samo uredništvo magazina.

O Coco i njezinom problemu:  
- Spomenuta situacija je vrlo neobična i rijetka. Ono što modelu smeta napravljeno je kasnije, u photoshopu, što vjerojatno kao mogućnost nije naznačeno u spomenutim upisnim formularima. Smatram da će pobijediti bolji i spretniji odvjetnik - .

Očito je, ako curi ne piše crno na bijelo što sve može ili ne može biti na fotografijama, neka se snalazi kako zna i umije. Zato su ugovori modela izuzetno važni. I kod potpisivanja ugovora s agencijom cure moraju jako dobro razmisliti što će dopustiti, a što ne. Odnosno na koji će način zaštititi vlastitu intimu.

- Iskreno, meni ta fotografija djeluje vrlo "umjetno", pa detalj koji djevojku toliko smeta i ne primjećujem posebno. U svakom slučaju glasam za što manje korekcije i naknadno dodavane ili oduzimane momente i detalje. Ponekad se lik i karakter modela i odjeće nakon obrade fotografije sasvim izgube. Vratimo se životnoj i iskrenoj fotografiji, koja će sigurno i kod čitatelja izazvati pozitivne reakcije. Ne pretjerujte u obradi stvarnosti - .

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location