Username *
Password *
Remember Me

Umjetnice Martina Knapić Horvat i Mirjana Drempetić Hanžić Smolić povele su svoje posjetitelje ovih dana na put: prva je otkrila bogatu prošlost izrade buketa, a druga predstavila svoje slikarske vizije i dojmove s nedavnog boravka u Čileu.

martina3

Buketi naših mama i putovanje u prošlost bili su inspiracija za Memento radionicu poznate cvjećarke Martine Knapić Horvat, održane u zagrebačkom Povijesnom muzeju: - koristile smo prirodne materijale, no vrlo suvremene – priča Martina. – Misao vodilja je bila šuma, pa smo koristile i razne bobice i ružmarin kao ukrasne elemente. Kontrast su bili ukrasi od kristala, a u centru svega je, kao i uvijek, prekrasna orhideja. Kolegica Nataša pritom je koristila hortenzije s kalama i mekanim maćuhicama. Na drugoj smo radionici pokazivale brojne tehnike izrade za izradu cvjetnih kugli s raznim travama. Za brojne goste, kolege i kolegice, učenike Poljoprivrede škole i vjerne klijente predstavile smo tradicionalnu izradu buketa i kugli koje su potpis moje obitelji još od vremena prabake Elle Kaiser Hermansky - .

martina2
Martina Knapić Horvat na cvjetnoj Memento radionici u zagrebačkom Povijesnom muzeju. U sklopu Humanitarne interaktivne edukativne radionice Hupcae, članovi udruge  slagali su cvijeće sa učenicima gimnazije kako bi prikupili sredstava za druge učenike kojima je potrebno.

martina radionica


Tematska izložba Čileanska priča otvorena u Gradskoj galeriji Zabok (do 12. listopada 2015.) pokazuje najnovije radove slikarice i kiparice dr. art. Mirjane Drempetić Hanžić Smolić. Umjetnica je u slike pretočila svoje dojmove s prošlogodišnjega putovanja po Čileu koje je na nju ostavilo veoma snažan dojam.

Mirjana DH smolic foto karolina bartulovic
Mirjana Drempetić Hanžić Smolić / foto: Karolina Bartulović

Na slikarskom  platnu ekspresivnom su gestom prikazani čileanski krajolici sa slikovitim gradovima s Andama u pozadini. Širokim potezima kista naglasila je forme krošanja, vrtloge oblaka u modrini neba koje ima boju lapis lazulija, toga magičnoga kristala koji je bio vredniji od zlata.

Mirjana DH Smolic Cile cr

Ovo su priče u slikama, to su vizualne impresije o krajoliku, tumači slikarica. Tu je nesputanom gestom oslikan Tihi ocean s autentičnim pijeskom i školjkama s pješčane plaže u Valparaisu, zatim jedinstvene šume s drvom araucarije, tim Svetim drvom plemena Mapuche.

Mirjana DH Smolic Cile obala Pacifika crMirjana DH Smolic  Sveto drvo Araucaria cr
Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location