Username *
Password *
Remember Me

Ulična moda izraz je koji definira i eklektične kombinacije neopterećene svijetom slavnih - to je styling koji slažemo mi, takozvani obični ljudi prema vlastitim uvjerenjima, željama, potrebama pa su među važnijim karakteristikama udobnost, praktičnost i nosivost u svakodnevnim situacijama. Ako netko zna kako ulična moda diše na ulicama diljem svijeta svakako je slavni street-style fotograf Goran Čižmešija, po struci modni dizajner. Upravo on sinoć je na Cro A Porteru u zagrebačkoj Hauba @ Lauba predstavio svoju prvu samostalnu kolekciju, u suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana nova. Prije nego se bavio fotografijom proveo je niz godina radeći za čakovečki brend Amadeus.

CIZMESIJA7
Goran Čižmešija


Koje je znanje tijekom street-style fotografiranja Goran potvrdio? Da praktično i kreativno imaju zajedničku nišu, da odjeću nije nužno raščlaniti na mušku i žensku, da je styling od velike važnosti a ne samo komad robe kao takav (autor se već godinama bavi i stylingom za kolege i brojne brendove), ali i da cure i dečki vole eklektične kreacije neopterećene trendovima. - Ideju za kolekciju 1ST dobio sam tijekom boravka u Londonu u veljači ove godine, kad sam snimao street-style njihovog tjedna mode. Sama kolekcija realizirana je u suradnji s Socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca koja zapošljava osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane osobe - otkriva Čižmešija.

CIZMESIJA2
Goran Čižmešija


- Iako se kolekcije obično spominju uz sezone, 1ST kolekcija nije sezonski definirana, već je gotovo sva odjeća unisex, unisize i nosiva na više načina. Pojedinačni artikli se rastavljanjem, preokretanjem i stiliziranjem pretvaraju u novi odjevni predmet za različite namjene, oba spola i drugačije boje i stila - otkriva autor. Ako se nešto može nazvati višenamjenskim, onda je to definitivno ova odlična kolekcija Gorana Čižmešije. Styling su obilježile i Police naočale te cipele Replay.

CIZMESIJA8
Goran Čižmešija


Sinoć je bila posebna večer i za Andrijanu Subotić Pjajčik @ Etna Maar: slavila je deset godina rada. Pod imenom Cosmic Attraction with Etna Maar desila se simbioza futurističkih neopren, gumiranih i vunenih komada za oba spola - opet zahvalan street-style koji se izdiže iznad rodnih obilježja pa njegovu jaknu može nositi i ona. Sve je u karakterističnoj crnoj koja se izmjenjuje kroz mat i sjajne plohe. Volumen je kao i uvijek naglašen, Andrijanina igra naglašena je kroz bogatstvo kroja i forme.

ETNA MAAR6
Etna Maar

 


Madame Demode iliti Viktorija Vržesnevskaja jedna je od avangardnih autorica čiji se rad bazira na eksperimentiranju krojem i intervencijama na materijalu. Oblik odjevnog predmeta kod Viktorije mijenja siluetu na zanimljiv način: traper je skulpturalno platno, a gumirana forma ima plisirano lice. Nova kolekcija Chitrine ima dodatnu moć: - kolekcija je namijenjena Chitrinama iliti sunčanim nebeskim ljepoticama iz indijske mitologije. Njihova je dužnost slijediti umjetnika na putu stvaranja, dati im čarobnu moć i otvoriti oči za nevidljivo. Modeli imaju predimenzionirani oblik, ugodni su pri pokretu i svaki od njih ima svoj karakter. U kolekciji nisu korišteni detalji i boje indijskog etnosa, jer je Chitrinama dosadilo biti u istom stilu odijevanja za 4000 godina svog postojanja - objasnila je autorica.

MADAME DEMODE9
Madame Demode

 

KLISAB odnosno dvojac Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić, aktualni pobjednici osječkog Portanova Fashion Incubatora, donose kolekciju Isle inspiriranu Šoltom: - idejno začeta na obali, kolekcija je štorija o odnosu mora i njegovih stijena, čvrstoći kamena koje gubi bitku pred valovima koji ga oplahuju. Taj tihi duel prirode za nas je evocirao novu metodu - . Dečki vole minimalizam i slojevitost, sive tonove s akcentiranjem u narančastoj. Donose i neke kontaste kao što je na primjer krzno oko glave i transparentna suknja, dok sve skupa djeluje vrlo grafički, gotovo matematički precizno kalkulirano. Silueta je ravna, androgina, sastoji se od kaputa, prsluka i jednostavnih haljina.

KLISAB5
KLISAB

 


Mario Vijačkić, ističe, istražuje doba tehnologije i futurizma. Kombinira sportske detalje, naglašava tijelo seksi otvorima na području prsa, pa djevojke izgledaju kao atraktivne, moćne trkačice iz daleke budućnosti. Inspiracija?: - organska, iz oceanskih dubina - veli Vijačkić. Autor voli pletiva u kontrastu s eteričnim formama i kreira vlastitu formulu new-age zavodljivosti.

MARIO VIJACKIC1
Mario Vijačkić


Iva Karačić donosi skladno dinamične komade u smirenim, prirodnim tonovima, jer praktičnost je njezina misao vodilja. Haljina glumi tuniku i obrnuto, ovisno o stylingu. Kao i uvijek kod Ive, radi se o naglašenom volumenu od udobne vune, kašmira, viskoze i pamuka.

 

IVA KARACIC7

Iva Karačić

 

CIZMESIJA1

Goran Čižmešija

CIZMESIJA2

Goran Čižmešija

CIZMESIJA3

Goran Čižmešija

CIZMESIJA4

Goran Čižmešija

CIZMESIJA5

Goran Čižmešija

CIZMESIJA6

Goran Čižmešija

 

ETNA MAAR1

Etna Maar

ETNA MAAR2

Etna Maar

ETNA MAAR5

Etna Maar

ETNA MAAR7

Etna Maar

ETNA MAAR8

Etna Maar

ETNA MAAR9

Etna Maar

 

IVA KARACIC1

Iva Karačić

IVA KARACIC2

Iva Karačić

IVA KARACIC3

Iva Karačić

IVA KARACIC4

Iva Karačić

IVA KARACIC5

Iva Karačić

IVA KARACIC6

Iva Karačić

 

KLISAB1

KLISAB

KLISAB2

KLISAB

KLISAB3

KLISAB

KLISAB4

KLISAB

KLISAB5

KLISAB

KLISAB7

KLISAB

KLISAB9

KLISAB

KLISAB66

KLISAB

 

MADAME DEMODE1

Madame Demode

MADAME DEMODE2

Madame Demode

MADAME DEMODE4

Madame Demode

MADAME DEMODE5

Madame Demode

MADAME DEMODE6

Madame Demode

MADAME DEMODE8

Madame Demode

MADAME DEMODE11

Madame Demode

 

MARIO VIJACKIC2

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC3

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC4

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC5

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC6

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC7

Mario Vijačkić

MARIO VIJACKIC8

Mario Vijačkić