Username *
Password *
Remember Me

Otvorenje izložbe Murtić: Keramika održat će se u subotu 14. studenog u podne u Muzeju za umjetnost i obrt u suradnji sa Fundacijom Murtić. Javnosti će biti predstavljen retrospektivni prikaz Murtićevog opusa u keramici, a naglaskom na murale nastale tijekom zadnjih godina stvaralaštva, kao dio ciklusa Nova apstrakcija. Publika će izložbu moći razgledati do 3. siječnja 2016.

3 panoi keramički murali MURTIĆ

Edo Murtić (1921. – 2005.) bio je poznat po stvaralačkoj svestranosti i razvoju svog izričaja u raznim umjetničkim tehnikama. Posebice je njegovao strast prema keramici, a značajan dio opusa zadnjih godina njegovog stvaralaštva poznatog pod nazivom Nova apstrakcija, realiziran je izvedbom monumentalnih keramičkih stijena.

Murtic mural Terme Tuhelj

Fundacija Murtić, najavljujući ujedno i jedan od segmenata svoje buduće djelatnosti, predstavlja keramike u ediciji, izvedene u produkciji Fundacije prema predlošcima i skicama koje je Edo Murtić izradio u periodu između 1998.- 2000. godine ne dočekavši njihovu realizaciju.

Murtić na recepciji hotela

 

Obnavljen je mural Ede Murtića u Termama Tuhelj – radi se o najvećoj slici u emajlu u Hrvatskoj.
Restauracija jednoga od najvećih murala u Hrvatskoj čiji je autor Edo dovršena je prije nekoliko dana. Obnovljeni Murtićev mural vraćen je na svoje staro mjesto u kompleksu zatvorenih bazena Termi Tuhelj  - Vodenoga planeta. Ova velebna zidna dekoracija u dužini od 42 metra izvedena je u tehnici emajla, točno prema autorovoj ideji i mjerama zida. Mural je postavljen 1982. godine, o čemu svjedoči potpis Ede Murtića.

 3 skice za pano197743x145 MURTIĆ

Priča o muralu je ujedno i priča o razvoju kupališnoga kompleksa koji se proširuje i nadograđuje svakih nekoliko godina. Pozitivan stav prema umjetninama razvija se paralelno s obje strane granice, u Olimju i Termama Tuhelj, posebice stoga što se uz rekreaciju i odmor uz termalne vode povezuje i uživanje u probranim umjetničkim djelima.   

Ideja je da se javnost upozna s vrijednim Murtićevim djelom istodobno uz samostalnu izložbu keramike Ede Murtića planirane u terminu od 14. studenoga 2015. do 3. siječnja 2016. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Želi se informirati hrvatsku javnost o ovoj vrijednoj umjetnini istaknutoga hrvatskoga slikara koji je volio eksperimente svih vrsta, a upravo je u zidnim slikama i dugovječnim emajlima ostavio neizbrisiv trag još od 70-ih godina prošloga stoljeća.

Murtić na Vodenom planetu

Terme Tuhelj

Murtić na Vodenom planetu 2