Username *
Password *
Remember Me

Jedan od najljepših bijelih baleta, Labuđe jezero ruskog kompozitora P. I. Čajkovskog, ekraniziran je u filmu Black Swan (režija Darren Aronofsky, 2010.) s Natalie Portman u glavnoj ulozi. Uradak prate raskošni kostimi, oglavlja i krune u crnoj i bijeloj varijanti, ukrašeni kristalima i perjem, iz radionice kostimografkinje Amy Westcott. Autorica je za ovaj film dobila Costume Designers Guild Award 2011. - Excellence in Costume Design for Film – Contemporary.

 11037-nina-sayers-black-swan-1920x1080-movie-wallpaper

Balet je sam po sebi bajkovit, no priča o bijeloj i crnoj labudici Odette posebna je radi čarobne transformacije koju Natalie tumači u autentičnim plesnim kostimima. Uz Amy Westcott, na nekim od kostima suradnja je ostvarena s poznatim američkim modnim brendom Rodarte koji vode sestre Kate i Laura Mulleawy. Osim baletnih kreacija koje vjerno prate priču ali i samu baletnu kostimografiju, film je snažno obilježio i make-up Crne labudice: glavna šminkerica na setu je bila Judy Chin. Krilati smokey look postao je vrlo popularan i inspirirao kozmetičke kuće da osmisle tuševe i olovke kojima se može doslovno crtati po licu. - Kostime koje labudica nosi na sceni napravili smo u suradnji s Rodarte dizajnericama i bilo ih je sveukupno sedam. Sama konstrukcija haljina konstruirana je u American Ballet Theater kod Zacka Browna, mi smo ih ukrasili i nadogradili tako da je forma autentično baletna – veli Amy.

blackswanopen1 

- Kostimograf na setu gleda svaki šav, svaki detalj do izlaska pred kameru. Zadužen je za svaki aspekt odijevanja, bilo da se radi o naručenoj robi, posuđenoj ili onoj koju kostimograf sam napravi. Glumci često imaju neka pitanja u vezi odjeće pa je tu jako bitna naša suradnja. Svi skupa radimo vrlo blisko s režiserom jer on određuje smjernice i atmosferu. Osim toga, kostimi moraju stalno biti unutar budžeta i to je stavka o kojoj se stalno razmišlja. Konstantno slušam kako ljudi vele da su moda i kostimografija direktno povezane. No, iako to ponekad izgleda tako i naravno postoje utjecaji, smatram da su to dvije različite kategorije – istaknula je Amy.

 black-swan-1

- Za izradu kostimografije za Black Swan pripremala sam se kroz istraživanje, čitanje i gledanje filmova koji imaju sličan karakterni sklop, no možda najviše sam napravila družeći se s balerinama iz  American Ballet Theatre i New York City Ballet. Pričala sam s njima satima, kroz rad i probe, kako bih upoznala njihov svijet. Gledala sam ih kako se vesele, trude, slamaju, brinu… Sve to bilo je bitno da kostimima što bolje predstavim taj krhki ples koji se usavršava kroz trud, znoj i suze - .

 black-swan-4Black-Swan-30872 2black-swan-rodarte-white-swanBlack-Swan crblackswanvblack swan movie image natalie portman 02

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location