Username *
Password *
Remember Me

- Toto, mislim da više nismo u Kanzasu – legendarna je rečenica koju je davne 1939. godine u filmu Čarobnjak iz Oza izgovorila preslatka Judy Garland i ušla u povijest. Danas je taj uradak, nastao prema priči L. Frank Bauma taman na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, i dalje jedan od najboljih dječjih filmskih ostvarenja koje gledaju i odrasli. Vrijeme je maškara – a ovo je jedan od jednostavnih, simpatičnih kostima! Istina, vrlo je vintage, no pletenice i pregaču zasigurno možete nabaviti. 

dorothy

Posebna priča su cipelice koje je Dorothy na kraju filma koristila kako bi se vratila kući, odnosno probudila iz dubokog sna. Crvene su cipelice sa šljokicama postale super-popularne jer u ono vrijeme takav je dizajn gotovo neviđen. Naime, njihova je boja promijenena – u knjizi su one bile srebrne, no radi atraktivnosti autorska se ekipa, na čelu s režiserom Richardom Thorpeom, odlučila na mnogo privlačniji ton. Iako na početku film nije zarađivao puno, kroz godine mu je na popularnosti pomogla kazališna adaptacija, no jednog je Oscara dobio i to za slavnu pjesmu Over the rainbow. Kad je izašao, Čarobnjak iz Oza se pohvalio i budžetom od čak 2,777,000 dolara (najskuplji do tada za kompaniju MGM) a napravljen je u Tehnicolor tehnici koja je onda bila prava novotarija. Dorothy cijelo vrijeme u filmu nosi karakterističnu dječju haljinicu, slatku frizuru i pregaču, a cipelice joj je dala dobra vila… Priča ima mnogo poanti, stoga nije loše još jednom prisjetiti se da… there's no place like home.

replica-of-judy-garlands-ruby-slippers-from-the-wizard-of-ozwizard-of-oz-dorothy-glend 102878512-Dorothy dress combo.530x298Annex - Hamilton Margaret Wizard of Oz The 06judy-garland-as-dorothy-behind-the-scenes-in-the-wizard-of-oz-1Judy-Garland-as-Dorothy-Galeoz2