Username *
Password *
Remember Me

Premijera predstave Gusle moje električne, s legendarnim komičarem Željkom Vukmiricom, održat će se večeras u zagrebačkom kinu Grič, Jurišićeva 6. Redatelj predstave je Borna Armanini, a uz Vukmiricu na sceni je i Valentin Samardžija - NT WAWE (električna šargija i električna gitara).

Binocular bk 2 cr


Predstava „Gusle moje električne“ strukturirana je kao jedno snoviđenje kroz koje putujemo letenjem, letenjem koje počinje u utrobi maternice, a nastavlja se susretom s indijanskim poglavicom. Ona je utemeljena na vibraciji, počiva na zvuku i počinje s činom rođenja, a izvire iz spoznaje da kada se nađeš daleko na drugom kontinentu jedini način da objasniš odakle dolaziš jest da pjevaš pjesme koje se pjevaju u tvom kraju. Ovo istraživanje melosa našeg naroda, kroz koje prolazimo kroz određene toponime, jest putovanje na koje nas vodi proslavljeni komičar Željko Vukmirica.

Binocular bk 2 c2r


Izražavajući čežnju za ponovnim jedinstvom svog plemena i potrebu za povratkom zaboravljene tradicije Željko Vukmirica istražuje zvukove usađene u tkivo svog naroda. Neki od toponima su glazbeno – govorne vrednote naroda u njegovim karakterističnim točkama: od naratorske forme koju nalazimo u ljerici, preko bećarca kojeg nalazimo u Lićkom Lešću, zatim dinarska ojkalica, na električnim guslama pjevana duhovita pjesma kako je u vrijeme rata nastala nama znana Republika Hrvatska, preko komiških faćenda do suvremenog splitskog tehna.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location