Username *
Password *
Remember Me

– Vi hodate po kostima kraljeva i njihova tijela hrane vaše vrtove. Vi spavate na perju ptica i njihovi letovi ispunjavaju vaše snove - stihovi su škotskog konceptualnog umjetnika Roberta Montgomeryja kojima je juče u zagrebačkom KIC-u predstavljen projekt #poetryforchange.

 Robert Montgomery Slaven Kosanovic Lunar
Riječ je o projektu iza kojeg u Hrvatskoj, osim pjesnika Roberta Montgomeryja, stoji i naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar, a kojim se želi poslati poruka kako se poezijom, lijepom riječi, lijepim mislima i ilustracijama može promijeniti svijet nabolje.

Montgomery poeziju stvara relevantnom u svakodnevnom životu. U svom se izražavanju koristi novim medijima, a njegovi radovi pojavljuju se na velikim billboardima, svjetlosnim i gorućim skulpturama te mu omogućuju da prenese svoje poruke u širem smislu. - Aplicirati stihove na billboarde počeo sam 2004. godine, sasvim slučajno i vidio da je to odličan medij za slanje dubokih, stvarnih, relevantnih poruka svijetu koji nas okružuje. Sretan sam što sam isto mogao učiniti i u Hrvatskoj. A Lunarova ilustracija, predivan crtež kojim je objedinio ovaj projekt #poetryforchange, samo je dokaz kako je umjetnost svugdje oko nas, primjenjiva u svim tehnikama i savršen način za komuniciranje - rekao je Robert Montgomery.

 Montgomeryjevi stihovi i Lunarova ilustracija c1r

Slaven Kosanović Lunar ilustracijom je dočarao Montgomeryjeve inspirativne stihove na sebi svojstven, jedinstven način te rekao: «Iako imamo različite kanale izražavanja emocija i inspiracije, Robertove sam stihove nastojao pretočiti u svoj vizualni način komuniciranja. Montgomery vješto barata riječima, a poezija je moćna i sjajan je način da se izrazite. Sretan sam što sam mogao pridonijeti ovom odličnom projektu.»

Ovim se projektom najavljuje Međunarodni dan poezije, 21.03.2016. Taj dan će se u sklopu projekta tvrtke Julius Meinl «Pay With A Poem», odnosno «Platite kavu stihom», treću godinu zaredom u Hrvatskoj moći kava ili čaj u odabranim lokalima platiti stihovima.

 poetry1

 « Sretni smo što smo u Hrvatsku doveli velikog umjetnika Roberta Montgomeryja, osobu s kojom treba ozbiljno računati u svijetu umjetnosti. Njegova je misija održati poeziju živom, te vjeruje da to može postići na način da je demokratizira, osuvremeni i da klasičnu literaturu plasira u nove medije i digitalni svijet. Kao i Julius Meinl, Robert želi promijeniti svijet – poezijom », rekao je Luigi Simonetta, predsjednik Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti te se pridružio najavi aktivnosti za Međunarodni dan poezije, kada će se kava u kafićima s Julius Meinl kavom moći platiti vlastitim stihovima.

 Robert Montgomery Luka Bulic Slaven Kosanovic Lunar Luigi Simonetta iz tvrtke Julius Meinl Bonfanti
Robert Montgomery, Luka Bulić, Slaven Kosanović - Lunar i Luigi Simonetta iz tvrtke Julius Meinl Bonfanti

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location