"Undressed: A Brief History of Underwear" @ V&A

  Londonski muzej Victoria & Albert donosi izložbu o donjem rublju - Undressed: A Brief History of Underwear predstavlja više od 200 primjeraka koji datiraju od davne 1750. Moda se opustila ovih godina, donosi donje rublje kao glavne detalje na kombinacijama za van, a pidžama je već neko vrijeme sveprisutna na pistama diljem svijeta. - Zanimljivo je to što donosimo ovu izložbu, koja istražuje promjene u društvu i tumači ih kroz najintimnije krojeve, u vrijeme kad je donje rublje apsolutno vanjski moment, vidljiv je na odjeći, haljine su postale prozirne, a grudnjak je otkriven – ističe kustosica Edwina Ehrman sekcije Textiles and Fashion muzeja V&A.

  19UNDRESSED04-blog427
  Oglas iz 1936. dizajn potpisuje Hans Schleger @ Charnaux Patent Corset Co.


  Dakle, kako je došlo do svega toga, odgovoriti pokušava izložba koja, između ostalog, ispituje uloge donjeg rublja na području socioloških promjena tijekom posljednjih nekoliko stoljeća. Sve je tamo – od korzeta koji su imali niz varijanti i zapravo se ne mogu odvojiti od povijesti grudnjaka, preko pod-haljina i dugih košulja koje su se nosile ispod krinolina do današnjih krojeva, bokserica, gaćica koje nosimo svaki dan... Kako bi posjetitelji vidjeli pravu sliku povijesti, naučili nešto iz nje te u pravom svjetlu vidjeli današnje stanje, potrebno je na jednom mjestu prezentirati vintage i nove komade, istaknula je Edwina Ehrman.

   

   26Sprin-summer-2016-top-5-spring-trends-fabulous-muses-gucci-dolce-gabbana-saint-laurent-spring-trends-683x1024
  Calvin Klein SS2016.

   

  Izložba također donosi zaključak kako pidžame i forme inspirirane noćnom odjećom nisu ništa novo – primjer je jednostavna svilena večernja haljina iz 1911. koju potpisuje jedan od vodećih autora iz 20. stoljeća Paul Poiret te slični komadi iz dvadesetih godina. Tu su i nezaobilazni grudnjaci iz novijeg doba, s potpisom Jeana Paula Gaultiera koji je revoluciju napravio za Madonnu početkom devedesetih kad je osmislio kostime za njezinu Blond Ambition turneju, kao i statement komadi s potpisom Alexandera McQueena. Gaultier je radio neko vrijeme i za Givenchy, kad je također koristio svoju omiljenu inspiraciju i naglasak na seksi figuru. Podsjeća njegov rad na forme koje su se nosile u 18. i 19. stoljeću kao roba za spavanje. Calvin Klein u osamdesetima je šokirao svijet donoseći seksi reklame s gaćama koje izviru ispod traperica. Povijest donjeg rublja je svakako promijenio polovicom prošloga stoljeća i kemičar Joseph Shrivers koji je osmislio lycru, rastezljivi tekstil, u DuPont's Benger labortoriju u mjestu Waynesboro, Virginia. Ovi i slični modni momenti posloženi su u logičan niz i donose pregled na razvoj ove nekad vrlo intimne, a danas izložene odjeće. Izložba Undressed: A Brief History of Underwear je podijeljena u sekcije: Fashion, Health & Hygiene; Volume; Performance Underwear .

   

   160418140926-undressed-exhibition-corset-exlarge-169

  calvin-klein-kate-moss-mark-wahlber-ad-1992
  Oglas za Calvin Klein iz 1992. - Kate Moss i Mark Wahlberg

  160418151149-undressed-bodice-exlarge-1905

  The corset worn by Madonna on her Blond Ambition World Tour in 1990
  Gaultier - gore za Madonnu, dolje pret-a-porter

  gaultier

  portada victoria secret articulo 3613 620x
  Novi španjolski Vogue - negliže haljine kao zvijezde modne sezone

  taylor-swift-cover-1
  I Taylor se skida u fantastičnu potkošulju!


  gucci
  Gucci SS 2016. - sve je prozirno

   

  summer 2016 dg
  Dolce & Gabbana oduvijek su se igrali grudnjacima, pidžamama i spavaćicama u dnevnoj garderobi

   

  gaultier2

  Korzet s Gaultierove izložbe u Americi

  JPG i madonna foto herb ritts 1990. i turneja blond ambition
  JPG i njegova muza u devedesetima

  27Sprin-summer-2016-top-5-spring-trends-fabulous-muses-gucci-dolce-gabbana-saint-laurent-spring-trends-683x102429Sprin-summer-2016-top-5-spring-trends-fabulous-muses-gucci-dolce-gabbana-saint-laurent-spring-trends-683x1024