Username *
Password *
Remember Me

Nova sezona Mentalnog sklopa poznate zagrebačke Galerije Kranjčar, koju će otvoriti izložba dvojice eminentnih hrvatskih umjetnika Juraja Dobrovića i Duje Jurića, započinje u četvrtak, 19. svibnja 2016. godine u 19 sati. Obojica su poznata po geometrijskim promišljanjima i konstruktivističkom pristupu likovnoj umjetnosti, te čistoći, duhovnoj koheziji i strogosti provedbe zahtjevno postavljenih likovnih zadataka. Izložba je otvorena do 28. svibnja.

1
Duje Jurić


Mentalni sklop (mentor – sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine. I ove godine, izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika i to u razdoblju od svibnja do srpnja te od listopada do prosinca 2016.


- Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa – objavila je Galerija Kranjčar.

 

2
Izložba dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika Juraja Dobrovića i Duje Jurića, otvara se u četvrtak, 19. svibnja 2016.

34

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location