Username *
Password *
Remember Me

Identiteti, međunarodna izložba studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i University of Pretoria, Department of Visual Arts, Južnoafrička Republika, otvara se u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH 24. svibnja 2016. Izložba je ujedno otvorenje manifestacije Tjedan Afrike.

 PR NikolinaDragojevic1
Dizajn Nikolina Dragojević

- Riječ je o projektu međukontinentalne suradnje studenata i mentora odnosno nastavnika, koji su se okupili oko teme identiteta – lokalnog i nacionalnog. Ideja je nastala u sklopu još jednog Tjedna Afrike, a ovo je ujedno treći projekt suradnje udruge Dyalli s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz podršku ULUPUH-a - ističe Sanja Rocco, zaslužna za idejni kocept izložbe. - Suradnja je ostvarena između Odjela vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Pretoriji i TTF-a. Priprema projekta bila je zahtjevna, svaka strana pripremila je elemente kao polazišta za istraživanje identiteta. Materijali su razmijenjeni, a svaka grupa studenata radila je na projektu uz potporu svoje mentorice. Dok su južnoafrički studenti svoja saznanja o hrvatskom identitetu izrazili kroz ilustracije i plakate, hrvatski studenti su kreirali uzorke tekstila inspiriranih Južnom Afrikom i od njih dizajnirali odjeću i uporabne objekte - .

PR B V.Ljubic5
V. Ljubic

 

- Bilo je fascinantno promatrati studente kako istražuju, ne samo kulturno nasljeđe svoje zemlje, već i nasljeđe, identitet zemlje koja je većini njih bila nepoznata. Raznolikost i raspon konceptualnih i vizualnih rješenja bili su uzbudljivo iskustvo. Istakla bih sličnosti koje su studenti pronašli među našim nacijama i zajednicama, koje nas podsjećaju kako smo uvijek više slični jedni drugima, nego različiti - istaknula je Amy van Vuuren, mentorica studenata Sveučilišta iz Pretorije.

Izložba će se moći pogledati do 2. lipnja, radnim danom od 10 do 17 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Dyalli - udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH, organizira obilježavanje Međunarodnog dana Afrike  (25. Svibnja) u Zagrebu od 2008. godine, a od 2010. manifestacija prerasta u Tjedan Afrike. Osnovna je ideja ovog multidisciplinarnog projekta da s brojnim partnerima kroz edukativne sadržaje, te prezentaciju glazbe, plesa, književnosti i umjetnosti, upozna hrvatsku javnost sa različitim aspektima afričke kulturne tradicije kao i pozitivnih suvremenih zbivanja.

 PR MihaelaPlantak5
Mihaela Plantak

PR RominaZahtila
Romina Zahtila