Username *
Password *
Remember Me

Ruža Cvjetičanin bila je naša velika operetna diva o kojoj se, povodom stogodišnjice rođenja, u Muzeju grada Zagreba otvara izložba 16. lipnja 2016 u 19.30. Uoči izložbe objavljene su neke od njezinih autentičnih fotografija koje svjedoče o modi i stylingu (frizuri, šminki...) iz tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća. Elegancija i ženstvenost u to su vrijeme bile osnova ženske garderobe, no moderne su cure prihvatile hlače i sakoe i hrabro unijele svježinu u vlastiti styling. Jedna od njih bila je i naša Ruža. Njezin su potpis također bile velike velne, tanke obrve i crveni ruž. 

 Ruza-u-cipelicama-za-step

U Muzeju grada Zagreba pohranjena je ostavština obitelji Cvjetičanin-Klepač, istu je Muzeju 2009. godine donirala kćerka umjetničkog i bračnog para, Marina Würth Klepač.

Predmeti, fotografije i dokumenti koji su tematski vezani uz umjetnički rad Ruže Cvjetičanin dio su Kazališne zbirke Muzeja. Donirana zbirka (zajedno s predmetima posuđenim iz privatnog vlasništva) bit će predstavljena ovom izložbom prigodom stogodišnjice rođenja. Izložba prikazuje djetinjstvo Ruže Cvjetičanin, njezin mladalački zanos, opčinjenost kazalištem i operetom te karijeru od prvog hrabrog nastupa na audiciji i debija do profesionalnih izazova i počasti. Dvadeset godina Ruža Cvjetičanin bila je članica nacionalne kazališne kuće i odigrala više od osamdeset operetnih uloga. Karijeru je sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća nastavila u drugoj instituciji, Gradskom kazalištu Komedija. Svoj veliki jubilej, tridesetogodišnjicu umjetničkog rada, proslavila je u objema kazališnim kućama, što je bila velika čast i privilegija. Monografski pristup ove izložbe obuhvaća i fenomen iznimne popularnosti koju je Ruža Cvjetičanin uživala tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Kao protagonistica tada omiljenog oblika popularne kulture, bila je ljubimica publike gdje god je nastupala i tretirali su je kao zvijezdu gdje god bi se pojavila.

Ruza-Cvjeticanin-kao-Bessie cr

Dio izložbe posvećen je bračnom i obiteljskom odnosu Ruže Cvjetičanin i Rudolfa Klepača, omiljenog umjetničkog para. Izložbeni prostor ozvučen je Ružinom interpretacijom njenih omiljenih opereta (Grofica Marica, Zemlja smiješka itd.) kako bismo podsjetili na njen predivan zvonki sopran i na zlatno doba zagrebačke operete.
Ovom izložbom Muzej grada Zagreba želi zahvaliti obitelji Ruže Cvjetičanin na vrijednoj donaciji koja je obogatila muzejski fundus, te podsjetiti na veliku operetnu umjetnicu i miljenicu publike.

Autorica izložbe: Marina Perica Krapljanov
Oblikovanje izložbe: Nikolina Jelavić Mitrović
Vizualni identitet izložbe: TriTon dizajn studio, Viola Šebalj
Animacija i video instalacije: Natko Stipaničev

 

Ruza-Cvjeticanin-kao-Drazesno-dijeteRuza-Cvjeticanin-u-opereti crRuza-Cvjeticanin crRuza-sa-sedamnaest-godina