Username *
Password *
Remember Me

Sanja Sašo predstavlja novu izložbu svojih slavnih skulptura od žice: hrvatsko-njemačka akademska kiparica i grafičarka poziva vas u zagrebačku Galeriju Malu. "Zatvoreno zbog preosjetljivosti - slobodno uđite" otvorena je do 10. listopada i predstavlja Sašine transparentne skulpture. Autorica pokazuje kako se žičana tkanina može pretvoriti u jedinstvena ljudska tijela izrađena od mrežica različite gustoće i debljine. Te metalne mrežice imaju sve odlike tkanine, tako da se mogu spajati, šivati, savijati u oblike ljudskih tijela, konjića, psića, djece i sretnih anđela koji se drže za ruke, plešu...

sanja saso


Posebnost tih skulptura jest u tome što se aktovi mogu objesiti tako da lebde u prostoru, mogu se okretati oko sebe, samostalno mogu stajati na postamentu, a zbog svoje prozirnosti, uz pažljivo osvjetljenje s više strana, njihovi oblici umnažaju se u sjenama. Uz bazičnu sivu, srebrnu i zlatnu boju metala, sve češće umjetnica oživljava skulpture zelenom i crvenom bojom.
O svom djelu umjetnica Sanja Sašo kaže: - skulpture su vidljive iznutra i izvana. Od 2003. godine modeliram tijela od žičane tkanine čija težina iznosi dva do tri kilograma. Nazvala sam ih Heliotransferima, odnosno prijenosnicima svjetlosti. Posebno mi je drag projekt potapanja u Jadransko more dvanaest ljudskih tijela – Heliotransfera. Ta tijela su ljeti 2008. godine mirovala deset dana u centralnoj udubini Modre špilje na otoku Biševu. Bili su uronjeni 3-7 metara ispod površine mora. Posjetitelji su mogli razgledavati skulpture iz čamaca sa staklenim oknom ploveći nad njima. Ipak, najbolji doživljaj imali su ronioci koji su se kretali oko skulptura i mogli ih dodirivati pod morem. Od tada do danas izradila sam stotinjak različitih Heliotransfera koji su, rekla bih  -  nastanili našu planetu. No,  njihov prvi uron u Modroj špilji bio je jedinstven - .

 

Sanja Saso galerija mala 011016 1Sanja Saso galerija mala 011016 4Sanja Saso galerija mala 011016 8

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location