Username *
Password *
Remember Me

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Pinacoteca Civica di Vicenza sutra otvara veliku izložbu Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici (3.6. – 1.10.2017.). Projekt ujedno zatvara predstavljanje talijanskog baroknog slikarstva od početaka baroka i izložbe Caravaggiove "Večere u Emausu", preko "Guercino: Svjetlo baroka", do kraja baroka, pomnim odabirom radova Giambattiste i njegova sina Giovanni Domenico Tiepola te njihovih suvremenika.

20170602 112934 resized cr

Najznačajnije ime ove posudbe je bez sumnje Giambattista Tiepolo (Venecija 1696. – Madrid 1770.) – čija se slikarska ostavština tek nedavno iznova počela sagledavati u svojem značenju i svojoj veličini. Tiepolo – nedvojbeni protagonist „galantnog stoljeća“, po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti, jedan od najvećih slikara Venecije, živio je i stvarao za jedan drugi svijet, ancien régime plemstva, zadovoljan sobom i svojom slavom, uzvišen i veličanstven, ali i miran i znatiželjan prema svijetu. Njegov život bio je pun uspjeha i velebnih narudžbi u Veneciji i okolici, ali i u inozemstvu (Würzburg, Madrid), bio je cijenjen među „plemstvom i bogatom gospodom“, svojim uporištima, kako je to i sam često naglašavao.

 20170602 112934 resized cr

Stoga će zagrebačka izložba autorskog dvojca Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt i prof. Giovannija Carla Federica Ville, ravnatelja Gradskih muzeja Vicenze i profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu, zahvaljujući pomno odabranim velikim oltarnim palama, slikama, crtežima, scherzima, bakropisima i bakrorezima, biti veličanstveno putovanje kroz Veneciju 18. stoljeća koje pokazuje važnost venecijanskog slikarstva, kao i utjecaj umjetnosti oca i sina obitelji Tiepolo koja se odrazila na cjelokupno slikarstvo 18. stoljeća.

  20170602 112934 resized cr20170602 112934 resized cr

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location