Username *
Password *
Remember Me

Lako je izgubiti se u ponudi modnih kuća, trendova, stilova i modnih dodataka – a upravo je posao stiliste da prepozna što i kako složiti, kome što pristaje, zašto i kako, a to nije nimalo lako. Magistrica Branka Vučetić Atletić, ravnateljica poznatog zagrebačkog Učilišta Profokus, pojasnila nam je što i kako.

- Stilist je osoba koja mora imati širok spektar znanja: od poznavanja povijesti odijevanja, preko poznavanja građe ljudskog tijela, do osnovnih parametara psihološkog utjecaja boja, kao i znanja u određivanju proporcije, ritma i harmonije.
  Andressa01

Foto: Zoltan Tombor za Grazia Italy
Model: Andressa Fontana
Styling: Michela Guasco
Make-up: Cynthia Sobek
Kosa: Shalom Sharon


- Stilist mora postaviti svrhu i cilj kada predlaže vrstu i način odijevanja. Bez obzira radi li se o odjeći za editorijale, javne nastupe, poslovnu ženu ili muškarca, odabir odjeće može i mora biti pravilan. Stilist može svojim savjetima utjecati na izgradnju dobrog osobnog stila, pomoći pri osmišljavanju vizualnog identiteta javnih osoba ili pak sudjelovati u stvaranju imidža modnih kuća - .

- Stilist mora biti obrazovana osoba kako bi stekao teoretska znanja koja će pretočiti u praktična znanja. Mora biti informiran o novim modnim zbivanjima, proučavati sva područja mode, što ne znači samo odjeću, već i modne dodatke, frizure i šminku - .

- Sve češće modni dizajneri kao svoje bliske suradnike koriste upravo modne stiliste. Dizajneri kreiraju odjeću i pri tome ne moraju razmišljati o konstituciji tijela (najviše rade u veličini 38 i zaboravljaju probleme iznad brojeva 44), o formi i boji kada je u pitanju pojedinac. Modni stilist može utoliko pomoći da dobrim odabirom nakita, cipela, frizure i šminke zaokruži onaj opći dojam koji je dizajner želio postići kreirajući određenu vrstu odjeće. Ukoliko postoji dobro razumijevanje između dizajnera i modnog stiliste rezultat je odličan spoj modnog izričaja koji je najvidljiviji u editorijalima modnih časopisa. Moram naglasiti da ni jedan vrstan modni stilist ne radi po receptu: to se meni sviđa! Njegovo znanje je sažeto u glavnom postulatu: to je stilski dobro! - . 

Andressa06

- Modni stilist je ozbiljno zanimanje jer danas nam je pored vrhunskog znanja u raznim područjima od ekonomije do umjetnosti važan i naš osobni izgled. U modnom svijetu, pa tako i u načinu na koji se odjeća prodaje, važno je kako je ona prezentirana, tko ju i kako nosi. Sve više ostvarujemo kontakt putem interneta gdje je slika osnovno sredstvo komunikacije. Upravo boja, forma i tekstura utječe na nas i jednostavno ne možemo izostaviti naše emocije pri ugodi koju može stvoriti samo dobra harmonija našeg izgleda. Upravo stoga obrazovanjem možemo postići da uspostavimo ravnotežu u načinu i potrebi za skladno, funkcionalno i financijski podnošljivo odijevanje koje će stilist definirati kao dobar modni stil - .

Andressa02

- Posao stiliste i kostimografa nije ista stvar. Danas je zanimanje modnog stiliste još uvijek novo na ovim prostorima, pa često zna biti zabune u poimanju njegovog načina rada i rada kostimografa. Stilist je osoba koja radi modni program i pretežno je usmjerena ciljanoj osobi, njezinoj konstituciji tijela i njezinim potrebama. Kostimograf kreira kostime koji će se naći na pozornici kazališta, filma ili bilo koje druge scene. On izvrsno barata znanjima koja su usmjerena scenskom načinu gledanja, počevši od boje i volumena, pa sve do rasvjete, izgleda scene i radnje neke priče, ali i vremenskog razdoblja u koje je ona smještena.

- Odjel modnog stilizma u Učilištu Profokus otvoren je prije četri godine. Nastao je kao potreba jer su se u Hrvatskoj pojavili samozvani modni stilisti. Nažalost, bez ikakvih osnovnih znanja počeli su promovirati sebe i tako su pokazali kako ne poznaju struku. Stilist je tako postala osoba koja daje izjave koje nemaju veze sa modnom strukom i posve krivo savjetuje. Stilist koji kod nas upiše program mora proći nastavne cjeline koje mu daju znanja iz područja povijesti kostima, frizure i šminke, poznavanja tkanina, kulture odijevanja i to od klasičnog, protokolarnog, sportskog, sve do osobnog savjetovanja, snimanja za modne editorijale, modne revije dizajnera kao i grupne revije, silizam za TV kuće, javne osobe i estradu, te posebne prigode od koktela do vjenčanja.
Uči o psihološkim parametrima boja, kompoziciji boja, tekstura, osnovnim formama tijela, nepravilnostima u proporciji tijela, raznim deformacijama. Uči kako istaknuti dijelove tijela i prikriti nedostatke. Ta znanja stječe kada je u pitanju i žensko i muško tijelo, bez obzira radi li se o javnim osobama ili "običnim" ljudima. Svoja znanja treba usmjeriti kako bi savjetodavno mogao pomoći svakom pojedincu po pitanju racionalnog načina kupovanja odjeće, pa sve do odabira luksuznije odjeće za posebne prigode. Kako u Učilištu postoje i odjeli dizajna odjeće, make-upa, frizera i kostimografije, mogućnost suradnje s polaznicima tih smjerova za modne stiliste je široko otvorena.

Andressa03

- Školovanje za taj posao traje jednu školsku godinu, po dva puta tjedno. Polaznici sudjeluju i u praktičnom djelu, odlaze u dućane i slažu styling prema postavljenom zadatku. To mogu biti zadaci kako odjenuti odvjetnicu, tajnicu glavnog direktora računalne tvrtke, urednicu modnog časopisa... Sudjeluju na radu modnih revija, te upoznaju rad u foto-ateljeu.
U nastavu uključujemo i stiliste poput Alme Premerl Zoko, Luciju Juroš i Borisa Banovića. Od slijedeće godine uvodimo novitete, te ćemo još više povezati rad stilista i poznatih modnih marki. Uvest ćemo i modno savjetovanje za sve koji žele da im stilist odredi odjeću prema konstituciji tijela - .