ADRIANO NOKAJ // CIGLA je nova kolekcija nakita inspirirana POTRESIMA. Kada vidim cigle, vidim zajedništvo, vidim bolje društvo.

  Adriano Nokaj je cool umjetnik koji u Lapidariumu, poznatoj zagrebačkoj art zlatarni predstavlja svoje posebne kolekcije. Na toj lokaciji u Radićevoj 10 njegov brat Mario Nokaj ujedno donosi brojne kolekcije unikatnih komada nakita kroz brojne zanimljive suradnje s našim umjetnicima. To je ono mjesto na koje ideš kad želiš nešto posebno. Naravno, Adriano i Mario potpisuju i vlastite unikate. Prošle je godine Adriano osmislio kolekciju nakita inspiriranog zagrebačkim Željezničkim mostom, od milja prozvanim Hendrixov most (radi grafita Jimija Hendrixa). Sada njegov prepoznatljiv nakit ima nastavak – riječ je o inspiraciji ciglama. Evo što Adriano kaže o tome.

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium3

  Cigla kolekcija inspirirana je potresom u Zagrebu u ožujku 2020. kada smo se nagledali dosta neugodnih prizora u centru grada, a čiji stanari još uvijek imaju muke s obnovom i povratkom u svoje domove. Također je puno muzeja i starih objekata pretrpjelo velike gubitke.

  Iako je tada nastala ideja, tek s potresom u prosincu, koji je pogodio Banovinu i prouzročio velike štete i ljudske žrtve, odlučio sam kolekciju realizirati kao simbol obnove.

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium5

  Cigla za mene predstavlja jedan novi duhovni i materijalni početak i budi nadu u bolje sutra. Osjećaj koji je probudilo viđeno zajedništvo u tim teškim trenucima za mene je utkano u toj kolekciji. Kada vidim cigle, vidim zajedništvo, vidim bolje društvo.

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium11

  Iako je kolekcija inspirirana neugodnim i za neke pogubnim događajem Cigla ne predstavlja potres već zajedništvo koje je nastupilo kasnije, a nismo ga imali prilike vidjeti nikada ili jako dugo vremena. Neki nisu vjerovali niti da postoji mogućnost takvog zajedništva, da se ujedine sjever i jug, navijači dvaju suparničkih klubova, nekoliko različitih nacionalnosti, čak su i političari zvučali iskreno zgroženi i željni pomaganja.

  Ovom kolekcijom nastavljam istraživati ono lijepo u ružnome baš kao i kod Hendrix kolekcije.

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium

  Materijal koji sam koristio je reciklirani bakar kako bi boja odgovarala cigli, cigle su spajane (lotane) srebrom koji nakon obrade odgovara boji žbuke.

  Žuti komad je mjed i zamišljen je kao jedna cigla koja unosi malo radosti i razbija monotoniju, a s tehničke strane nudi mogućnost personalizirane gravure po narudžbi.

  Sama izrada je izvedena u Lapidariumu, baš kao i laserska gravura.

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium2

  Radimo na igranju s materijalima te će vjerojatno kroz neko vrijeme biti dostupna i srebrno zlatna varijanta. Kroz koji tjedan bit će gotovi i ostali komadi nakita iz iste kolekcije, a radi se o privjesku, prstenu, naušnicama i privjesku za ključeve.

  Narudžbe primamo putem društvenih mreža, bit će dostupni putem web trgovine te u Lapidariumu (Pavla Radića 10, Zagreb).

  hendrix cigla adriano nokaj lapidarium4