Bouqueenet radionica @ Dan žena

  Zanimljiva Bouqueenet kreativna cvjetna radionica koju će ispred M Herzmansky studija voditi Martina Knapić Horvat, održat će se u utorak, 8. ožujka u 11 h u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, povodom Dana žena. Martina Knapić Horvat je predstavnica  četvrte generacije najstarije  i najuglednije zagrebačke obitelji cvjećara „Herzmansky“, čije je  cvjećarsko umijeće uvršteno u Registar  nematerijalne kulturne baštine RH.  Autorica je ujedno i bivša učenica ŠPUD-a, a na interaktivnoj radionici će  sudionicima predstaviti sinergiju cvijeća, tradicije, modne fotografije i mirisa parfema.

  cvjetnekugle 4
  Foto: Mare Milin


  'Inspiriran  mojom obitelji Herzmansky, koja od 1925. godine u Zagrebu uživa status umjetnika u aranžiranju cvijeća, nastao je Bouqueenet (bouquet-složena cvjetna kreacija, queen-kraljica). Bouqueenet baštini estetiku koja prožima obiteljske radove od vremena moje prabake Elle Kaiser Herzmansky, čije je veliko umijeće okrunjeno diplomom Majstorskog ispita u Berlinu i koja nakon usavršavanja cvjećarskog zanata u Beču po dolasku u Zagreb otvara salon cvijeća. Masarykova 10 bila je cvjetna  destinacija ondašnjeg  grada, a cvijeće je bilo svakodnevnica domova, institucija, raznih proslava i svečanosti, ljubitelja kazališta i muzičara. U cvjećarskim kreacijama izloga salona sudjelovale su sve tri generacije - prabaka Ella, baka Gabrijela i mama Maja', istaknula je voditeljica radionice.
  Polaznici radionice imat će priliku  naučiti aranžirati maštovite i kreativne cvjetne kreacije.  Suradnja je ostvarena zahvaljujući Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i uz podršku UBU-a. Ulaz je slobodan.

  Sensual Orchid - parfem kao inspiracija
  Bouqueenet je interaktivni cvjetni projekt inspiriran parfemom Sensual orchid - LM Parfums. 

  Zanimljivosti o uspješnim ženama obitelji Herzmansky:
  1956. godine uspješne žene obitelji Herzmansky prvi puta uređivale predsjedničku rezidenciju na Brijunima, uslijedilo je redovito ukrašavanje cvijećem tijekom posjeta uglednih državnika, glumaca i mnogih javnih osoba.
  1968. godine, na turneji u deset gradova po Sjedinjenim Američkim Državama, Maja Štrban  osvaja zlatnu medalju u Los Angelesu.
  1972. godine Maja  Štrban izrađuje cvjetne kugle  za kraljicu Elizabetu II.  za vrijeme njezinog posjeta tadašnjoj Jugoslaviji.
  2010. godine, izložba „Moć cvijeća“ u Muzeju grada Zagreba -  posvećena velikom uspjehu cvjećarskog umijeća obitelji Herzmansky.
  2012. godine, spajajući tradicionalno i moderno, nastaje jedinstvena cvjetna kugla od pamuka, cvijeća i prigodnih ukrasa.

   

  cvjetnekugle kraljica

  Kraljica Engleske i njezin Bouqueenet

  cvjetnekugle 3

  Foto: Mare Milin

  cvjetnakugla 5cvjetnakugla 6cvjetnakugla 7