Cool tura / kino & koncerti

  Ovih će dana zagrebačku kulturnu scenu obogatiti ciklus novog švedskog filma u kinu Tuškanac, Bersa, Širola i Stravinski u ciklusu Kanconijer (koncertna dvorana Vatroslav Lisinski) i koncert Večer s Arsenom u sklopu Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a (dvorana Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti).

   Alicia Vikander photographed by Caitlin Cronenberg for W Magazine
  Alicia Vikander / foto: Caitlin Cronenberg @ W Magazine

  Šest novih švedskih filmova @ kino Tuškanac
  Ciklus novog švedskog filma u kinu Tuškanac trajat će od 20. do 27. siječnja 2016. Program uključuje šest novih švedskih filmova među kojima su moderna, humoristična drama Štokholmske priče; nagrađivana drama švedske umjetnice Anne Odell Godišnjica mature; film Hotel u kojem glumi Alicia Vikander, upravo nominirana za nagradu Oscar u kategoriji najbolje sporedne glumice te dokumentarni film Nepozvani kod Bergmana u kojem govore Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Wes Anderson, Woody Allen, Lars von Trier, Robert De Niro i drugi.   
  Projekcije počinju u 19 i u 21 sat. Ulaz je za članove Hrvatskog Filmskog Saveza besplatan, a za sve ostale iznosi 10 kuna, osim prvi dan kada je ulaz na projekciju uz pozivnice.  
  Švedska filmska industrija je međunarodno priznata još od velikana poput Ingmara i Ingrid Bergman, Grete Garbo i Anite Ekberg. Švedski filmski umjetnici osvojili su 25 nagrada Oscar, a posljednji je 2012. godine nagrađen Malik Bendjelloul za dokumentarni film Searching for Sugar Man. U Švedskoj se godišnje proizvede oko 60 filmova, u 2014. švedska su kina prodala 16,3 milijuna ulaznica, a najgledaniji je bio film Hundred- Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared.   

   Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a Foto Domagoj Kunic
  Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a / foto:Domagoj Kunić

   

  Bersa, Širola i Stravinski u ciklusu Kanconijer
  U četvrtak, 21. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se drugi koncert ove sezone iz ciklusa Kanconijer, s početkom u 19 i 30. Naša dva najveća ansambla, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a nastupit će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, a kao vokalna solistica predstavit će se sopranistica Ilijana Korać Teklić. Na programu koncerta bit će simfonijska pjesma Una notte in Ellade Blagoja Berse, Notturno Božidara Širole, te Simfonija psalama Igora Stravinskog.

  Iako dijele školovanje u Beču i kod Ivana Zajca, te djelovanje u Zagrebu u prvoj polovici 20. stoljeća, razlika od šesnaest godina, Blagoja Bersu i Božidara Širolu učinila je dijelom različitih glazbenih usmjerenja. Gotovo jednaki broj godina dijeli i njihove skladbe s ovog programa: Bersina Una notte in Ellade nastala je 1901., a Širolin Notturno praizveden je 1916. na poznatom 'povijesnom koncertu' koji je najavio novu generaciju hrvatskih skladatelja. Istovremeno, nove putove glazbi, u svijetu je utirao Igor Stravinski; njegova Simfonija psalama novim je zvukovima, formama i oblicima zadivila slušatelje 1930. godine.

  Program predvodi maestro Mladen Tarbuk, dugogodišnji stalni suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a, koji se i ovom prigodom, nastupajući kao dirigent i kao urednik partiture Bersina djela, potvrđuje kao jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni.

  sopranistica Ilijana Korac Teklic
  Sopranistica Ilijana Korać Teklić 

   

  Koncert Večer s Arsenom u sklopu Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a, koji je od velikog javnog i medijskog značaja, održat će se u srijedu 3. veljače 2016. u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, s početkom u 20 sati. Uz Jazz orkestar HRT-a nastupit će: Gabi Novak, Lea Dekleva i Matija Dedić, a svim izvedbama ravnat će maestro Silvije Glojnarić, koji ujedno i potpisuje sve aranžmane na ovom koncertu.

  Jedinstvena umjetnička pojava na ovim prostorima, Arsen Dedić (1938. - 2015.), između svih umjetničkih disciplina uvijek je iznova pronalazio put za nove reinterpretacije. Uspješne suradnje s nekadašnjim Plesnim orkestrom i Big bandom, a današnjim Jazz orkestrom HRT-a, pozivaju na nova promišljanja njegova izraza. Jedan od onih koji spomenuti opus duboko osobno doživljavaju i imaju potrebu naglasiti njegovu vrijednost je i dugogodišnji šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a, bubnjar, skladatelj i aranžer Silvije Glojnarić. U njegovom jedinstvenom viđenju, u suradnji s idealnim interpretima Arsenove glazbe - Gabi Novak i Matijom Dedićem - još ćemo jednom moći osjetiti svu snagu i iskrenost Arsenova skladateljskog jezika.

   lea dekleva