Cro A Porter / Demonstracija kreativnosti

  Kad su Zigmanove urbane ratnice prekrivene glave, u škotskim kockicama i metrima volana, osvojile pistu Zagrebačkog Velesajma uz jaki ritam bučne glazbe, bilo je jasno da je Riječanin, u kreativnom smislu, napravio još jedan korak naprijed. To više nisu trake i seksi cure, već ozbiljna likovna rješenja od po dvadesetak motiva koje Juraj Zigman slaže majstorski. Kolekciju je radio tek mjesec dana, kombinirajući uzorke inspiriran, među ostalom, i radovima umjetnika Botticellia i Da Vincija, pa se tartan na njegovim uredno skladnim plohama izmjenjivao s licima anđela i renesansnih žena. Iako nam uvijek servira kreacije koje na prvu izgledaju kaotično, Zigman kao da ima neku formulu pa na kraju njegove ideje rezultiraju logičnim i gotovo matematičkim kreativnim rješenjima.

   

  oooo11 ZigmanZigmanove urbane ratnice ponekad su romantične - nose volane i transparentne tkanine

   

  Osim Zigmana, fantastične je kreacije predstavio i dizajner Teo Perić za Mak, nudeći nam ideju Evite Peron kojom se inspirirao u još jednoj predivno finoj i na moderan način elegantnoj kolekciji. Veliki kaputi s visoko kvalitetnim umjetnim krznom, raskošne vuna i svila, nijanse koje su zaštitni znak za ženstvenost, kao i naglašeni struk na silueti za moćnu poslovnu retro ženu, Teini su uvijek dobrodošli aduti. Dio te kolekcije ide u proizvodnju, a dio ostaje poput modnog sna kojemu se veselimo svake sezone...

   

  teo peric mak Teo Perić dva puta godišnje osmisli kolekciju za pistu modne kuće Mak i svaki put pokaže svoj kreativni zanos

   

  A da četvrta večer Cro A Portera bude posebna do kraja, Boris Pavlin je umjesto očekivanih bajkovitih haljina na pistu pustio frajere u kožnim jaknama, army hlačama i teškoj vuni. Očito je, Boris Pavlin, jedan od autora najljepših vjenčanica na ovim prostorima, razumije se i u mušku modu. Naime, stilski se nadovezao na šumske vile u kožnom patchworku  koje smo vidjeli prije nekoliko sezona, pa je sinoć je istu teoriju primijenio u muškoj kolekciji. Jakne su optočene kožnim trakama, šalovi su mekani i raskošni, a veste oplemenjene našivenim trakama od trapera.

   

  boris pavlin 1Kožnjak i army look u muškoj kolekciji Borisa Pavlina

   

  Iznenađenje večeri bila su i dva studenta TTF-a koji su se kolekcijom na Cro A Porteru predstavili po drugi put: Damir Begović i Domagoj Štimac koji rade pod imenom Twins osmislili su zrelu kolekciju prepunu detalja. Predstavili su modne suprotnosti inspirirane pričom o Kraljeviću i prosjaku, pa smo vidjeli divne baršunaste haljine optočene pelerinama od oštre jute, kao i satenske mašne, suknje s brokatnim resicama i svilene večernje haljine. Dečki paze na detalje, izrada je odlična, pa je za očekivati da se sada od njih očekuje - puno.

   

  twins 2Twins - priča o suprotnostima, kraljeviću i prosjaku

   

  Sonja Lamut predstavila je kolekciju u nijansama pastela: njezine vunene kreacije dio su zimske priče pod utjecajem nježnih nijansi i mekanih krojeva. Vunene kape za nju su obavezan zimski element, baš kao i kaputi kariranog uzorka.

   

  sonja lamut 1

  Sonja Lamut - vuna, karirano i udobno

   

  Foto: Goran Matijašec