Cro-A-Porter: Madame Demode, Renata Svetić i Dioralop

  Iako prostor poput galerije Lauba, uistinu jedinstvenog interijera na ovim područjima, svako izlaganje čini barem malo više posebnim, našim dizajnerima sinoć nije trebala nikakva pomoć u tom smislu. Madame Demode, Renata Svetić i Dioralop tri su hrvatska modna branda koji itekako imaju budućnost: uspješno propitkuju gdje je granica mode i umjetnosti, i svaki to čini na svoj poseban način.

  open
  Madame Demode

  Madame Demode poznate su našoj publici već dugi niz godina, njeguju artistički pristup kroju, no u posljednje vrijeme on je nešto više minimalistički, kao što smo to vidjeli sinoć. Viktorija Vržesnevskaja i Tamara Bombardelli ponudile su publici gladnoj mode vrlo skladne kreacije definiranog oblika: ovoga puta njihov je element bila gumena traka. Iako smo navikli gledati je na body-con haljinama, traka je zapravo vrlo zahvalna kad je riječ o krutim modnim oblicima. Težinu i snagu crne razbile su upadice prozirne plastike – tek toliko za dašak stilske svježine. I tako je ta debela gumena traka opisala oblike korzeta, strukirane jakne, široke jakne, velike i male torbe, tunike… Konstrukcija je važna, a kad je netko poznaje onda ona uistinu dođe do izražaja. I to pozitivno.

  Renata Svetić prije par godina otvorila je dućan u Mesničkoj u Zagrebu: na kreacijama je pojačala onu nosivu notu, no nije se odrekla patchwork stila, digitalnog printa i koso krojenih oblika. Njezin stil već dugo godina vole gradske intelektualke. Ne samo zato što Renata zna kako osmisliti kvalitetan odjevni predmet koji će biti rado viđen, već i zato što ona ne prati trendove, već su njezine kreacije svoje i posebne u svakoj sezoni.  Dioralop čine Andreja Bistričić i Maja Merlić – cure i dalje pokazuju hrabrost i modnu osviještenost, njihove kreacije kombinacija su nosivosti i originalnosti, one jednostavne i svakodnevne elemente stvaraju po svojoj formuli. Naravno, u modi je mnogo toga rečeno, no u današnje vrijeme važan je stil, kombiniranje elemenata, stvaranje neke svoje računice… a to je itekako neistraženo područje, i dok god bude dizajnera i kreativnih umova, moda će biti igralište na kojemu svi mogu dobiti krila. Kolekcija se sastoji od igre digitalnih uzoraka i bijelih košulja čija je konstrukcija poslužila curama da je pretvore u avangardne modne komade.

  Foto: Goran Šerbula i PR