DINO MIHOVILOVIĆ & JOSIP JOŠKO TEŠIJA // tematika života u crno-bijeloj tehnici 'From beginning to end'

  Dino i Joško javljaju mi da imaju jedan super projekt – radi se o crno-bijelim fotografijama koje će se u print verziji naći na skorašnjoj izložbi. Joško je model u dramatičnoj maniri, sve skupa snimljeno je u mračnoj atmosferi, pomalo apokaliptičnoj, u starom djelu Zagreba. Tamne fotografije koje potpisuje Dino Mihovilović, nose snažne osjećaje, a sve skupa ima moćan, emotivan okvir.

  2

  - Posebno i lijepo je kad te za kampanju zove mladi talentirani fotograf poput Dina. On ima mota, šarma i ideja, uz jedan sramežljiv izričaj, bolje rečeno mediteranski, otočki. Tu su i ljubav prema fotografiji, učenje i trud, koji Dina dovode do stadija vrsnog fotografa koji se izražava na posebne načine. Od lica, struktura, ambijenta, vode, ulice, ljudi, životinja... itd. Krase ga izuzetna emocija i snaga u fotografiji. Ova suradnja je nastajala godinama, no sada je došlo i do realizacije – priča Josip Joško Tešija.

  1

  - Sam naslov kampanje… egzorcist u toj samotnoj, maglovitoj, rosnoj ulici, izvlači emociju. Dino ju je izvukao iz mene, tu emociju čudesnog, misterioznog i strašnog. Kad klekneš na ulici i vidiš mjesec, pustu ulicu, sjetim se koliko smo sitni, atomi u ovom svemiru. Bolje rečeno misterij dolaska, ostanka i odlaska. Točnije, koliko smo prolazni i malecki... - razmišlja Tešija.

  Dino je opisao proces:
  - Radio sam uglavnom crno-bijelo, u toj tehnici će bit u printu i na jednoj od nadolazećih izložbi. Radio sam na filmu Kodak tri-x pulano s nativnih 400 na 200 što je -1 step, te analognim SLR-om Canon 1v HS. Digitalne su rađene sa Canon EOS 5D Mark IV. Fotografije će biti razvijene u Pragu. To smo sve vec pripremali 2015, ali nismo se hvatali. Izveli smo sve na Gornjem gradu, uz kišu, maglu i uličnu rasvjetu. Radi se o tematici života 'From Beginning to End' koja se u ovom formi odnosi na konop koji je linija života u vrhunskoj Josipovom prezentaciji. Iako je u momentu to izgledalo poput egzorcizma i Jack trbosjeka u jednom – ispričao je fotograf.

  Uistinu, mračna atmosfera daje prednost naoko tužnim, stravičnim emocijama koje promatramo kao negativne, no i one su dio života, naše egzistencije, duboke baš kao i one pozitivne. Doživljavamo ih snažno, upečatljivo, no one prolaze kroz nas te nas mijenjaju na način da postajemo više izdržljivi, spremniji za svakodnevicu. Taj je proces u svakom od života apsolutno neminovan, ne možemo ga izbjeći, dio je naše ljudskosti i egzistencije.

   3