"Elle" kao svjedok mode i društva @ HDLU

  Magazin koji postoji već sedam desetljeća uredno se može predstaviti kao respektabilni svjedok vremena, društva i mode kao i akter u stvaranju trendova i socioloških revolucija: provjerite kako to izgleda u zagrebačkom HDLU iliti Džamiji, jer sinoć je otvorena izložba Elle: Moda & Društvo isprepleteni pogledi 1945. – 2015.

   elle55


  Prije interneta magazini su bili poput svetog grala ne samo za one koje se žele lijepo odjenuti, već i žene koje žele promjene, informirati se o situaciji u svijetu, osjetiti slobodu u vlastitom životu, pokrenuti se i učiniti nešto dobro za vlastiti lifestyle. Očito je to čim se krene u obilazak: prateći kronološki i estetski razvoj te ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene po dekadama i tematski a zatim i popraćene tekstovima koji ih kontekstualiziraju. Dizajn postava u okruglom prostoru Galerije Bačva potpisuju uspješne kustosice mlađe generacije Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija, nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

  ELLE OTVO1


  Helena Lazareff, idejna začetnica i prva urednica francuskog (ujedno prvog) izdanja magazina Elle, imala je želju da ženama (znači, bila je to druga polovica četrdesetih godina prošloga stoljeća) pokaže da im je sve dostupno: kultura, književnost, informacije, obrazovanje, sve vrste poslova, slobodan izbor u svemu, kao i spoznaja o važnosti njihove uloge u suvremenom društvu, što je za ono vrijeme bilo vrlo napredno. Od prvog broja Elle je pisao o svim ključnim osobama i pojavama koje su obilježile proteklih 70 godina: ratu u Vijetnamu, Beatlesima i Rolling Stonesima, antibaby piluli, crnokošuljašima, ubojstvu Kennedyja, Bobu Dylanu, studentskoj revoluciji 1968., obespravljenim ženama diljem svijeta, problemima muslimanskih žena bez prava glasa, zlostavljanim i sakaćenim ženama. Zauzimao se za veći broj žena u politici, promovirao ravnopravnost, važnost obrazovanja, ekologiju, toleranciju, multikulturalnost, pluralitet mišljenja...

   

  elle7


  Ova izložba nastavlja vrlo jasnu tu misiju, i to u trenutku kada istraživanja pokazuju da je žena s diplomom u RH gotovo 60 posto; no istodobno među zaposlenima manje je žena nego muškaraca, a žene u prosjeku zarađuju 5,4 posto manju plaću. Osim toga, čak oko 55% ispitanika Ureda o rodnoj ravnopravnosti nije bilo zainteresirano za pitanja ravnopravnosti spolova te je vrlo očito da se mora posvetiti znatna pozornost rodnom osvješćivanju i senzibiliziranju građana RH za rješavanje problema diskriminacije žena.

   

  ELLE OTVO2


  Što se mode tiče, naslovnice otkrivaju delikatne promjene i mini-revolucije u dužini i kroju haljine, načinima šminkanja i friziranja, kreiranju idealne ljepote i figure... Sve to danas nam je poznato jer se moda svako malo vraća, stoga je taj vremeplov dokaz cirkularnog karaktera trendova. Minice, visoki struk, jaka šminka, uske haljine, velika ramena – Elle donosi divan presjek svih tih modnih momenata i tumači sociološke pomake u životu a time i odijevanju takozvane obične žene. Prepoznat ćete slavne manekenke, ali i naše Tanju Dragović i Kristinu Sajko koje su također krasile naslovnice ovog dugovječnog magazina.  

  elle15
  Naša Kristina Sajko (u kupaćem kostimu)


  Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu. Izložba je dio prestižnog  Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

   

  elle1

  elle2

  elle3

  elle4

  elle5

  elle8

  elle9

  elle10

  elle11

  ELLE OTVO 7