EXHIBITION // MUO će ugostiti izložbu o turbulentnoj povijesti VARTEKSA

  Kad danas nekog pitate što je to Varteks, oni stariji prisjetit će se boljih vremena, oni srednje dobi reći će vam vjerojatno da su se tamo odijevali njihovi roditelji te da možda još uvijek to čine, a mladi... možda ni ne znaju za njega, ili ih to podsjeća na - baku.

  Varteks zato sada mijenja image, a jedan od koraka tijekom tog zahtjevnog procesa je i izložba koju će 5. rujna otvoriti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. „Priče koje kroje Varteks“ referirat će se na stoljetnu tradiciju ove modne kuće.

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

   

  Nenad Bakić, predsjednik Uprave ovog nekadašnjeg modnog carstva, danas je na pressici u MUO, među ostalom, istaknuo kako je Varteks donedavno bio na koljenima te i dalje je situacija daleko od idealne. No, ističe, želja im je da postanu nosač aviona – a avioni su mlade modne nade, mladi dizajneri, mladi autori koji će stasati u Varteksu i ostati ili otići dalje - . Ova izložba priziva nostalgiju. Varteks je bio velika modna kuća, nekada je ovdje radilo 10000 ljudi. Danas su modni brendovi izuzetan biznis, dok smo mi u Hrvatskoj to propustili, radi čega se Varteks s vremenom srozao i dočekao novo doba s niskim poslovnim rezultatima. Iako, ističem, Varteks je čitavo to vrijeme zadržao kvalitetu proizvodnje, svih ovih godina kvaliteta nije pala. Šijemo najkompliciranija odijela za vodeće modne brendove u svijetu. Samo za jedno odijelo potrebno je spojiti 130 krojnih komada, zamislite koja je tu potrebna preciznost! - . 

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO i Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa

  Danas Varteksova kreativna direktorica Martina Vrdoljak Ranilović radi na tome da promijeni image i ima velike planove: - Najvažnije su nam aktivnosti s Tekstilno-tehnološkim fakultetom i potencijalne suradnje s mladim autorima, da mi budemo kao njihova odskočna daska, no prije toga da ih educiramo i pripremimo za kvalitetan posao u modnom dizajnu, u pret-a-porteru - .

  - Ovom izložbom dajemo veliko priznanje kući Varteks koja je od 1918. do kraja 1946. djelovala pod imenom Tekstilna industrija d.d. Varaždin, a od prosinca 1946. pod imenom Varteks. Danas, sto godina kasnije, Varteks se vraća u punom sjaju kao vertikalno integrirana modna kuća - kaputi, odijela, poslovni kompleti - opet su zauzeli vodeće mjesto. Varteks stvara novu modnu revoluciju na ovim prostorima, na temeljima svog povijesnog iskustva i kulture odijevanja kao imperativa u društvenim odnosima – istaknuo je Nenad Bakić.

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

   

  Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović je naglasio: - Zahvaljujući suradnji dva gradska muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskog muzeja Varaždin koji je realizirao prošlogodišnju izložbu Stoljeće tekstila u Varaždinu, postavljeni su temelji upravo ovoj izložbi koja će zagrebačkoj i široj publici predstaviti sve važne trenutke iz povijesti kao i pogled u budućnost tvrtke Varteks - .

  Ravnatelj Gašparović zahvalio je brojnim timovima koji su radili na realizaciji izložbe. Kustosicama Adriani Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt, Spomenki Težak iz Gradskog muzeja Varaždin, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Ivanu Meseku, suradnicama na izložbi Andrei Klobučar iz MUO i Ljerki Šimunić iz GMV-a. Također, za veliki doprinos u suradnji i realizaciji kreativnoj direktorici Varteksa Martini Vrdoljak-Ranilović, dr.sc. Irmi Huić iz MUO, te Vesni Loparić, specijalistici za marketing iz tvrtke Varteks, mr.sc. Vesni Jurić Bulatović, inicijatorici izložbe u MUO i voditeljici odjela marketinga i PR-a Muzeja za umjetnost i obrt.

  Izložba će kroz 14 atraktivnih priča prikazati zanimljive isječke i ulogu Varteksa na svjetskoj modnoj sceni, poput kreacije Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, žene – radnice koje su omogućile razvoj ove industrije, marketinške djelatnosti od 30-ih godina do danas, prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima.

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks

  foto: Mare Milin

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks

  foto: Goran Čižmešija

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  foto: Mare Milin

  Arhiva Gradski muzej Varazdin i Varteks
  Modabus