EXHIBITION TATJANA POLITEO // kad ti Mickey Mouse dođe u kućni posjet

  Izložba Tatjane Politeo, Hello & Home, otvorena je prošli tjedan u Galeriji Kranjčar te traje do 27. srpnja 2019.

  Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo
  Elvira Kranjčar i Tatjana Politeo

   

  - Tijekom svoje umjetničke karijere Tatjana Politeo izgradila je prepoznatljiv likovni izričaj što se zasnivao i još uvijek zasniva na nekoliko ključnih odrednica: posezanje za kompozicijsko-oblikovnim principima bliskim dječjem crtežu, česta upotreba slova odnosno riječi – katkada posredstvom kolažnih postupaka a katkada izravnim ispisivanjem - kao važnih čimbenika vizualnosti i, napokon, nadasve usklađeno tretiranje linijskih i plošnih sekvenci prilikom kreiranja dvodimenzionalna prostora slike – istaknuo je kustos Vanja Babić.

  Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

  - U najnovijem ciklusu Tatjaninih slika što ga je nazvala Hello & Home spomenute odrednice itekako su vidljive te kao takve savršeno korespondiraju s autoričinom osnovnom nakanom. Tatjana, naime, posjeduje istančan osjećaj za naraciju, pri čemu će sadržaj njezinih slika izvirati neposredno iz naslikanih formi te na taj način djelovati uvjerljivo, ali istodobno i zavodljivo, da ne kažemo simpatično. Radi se o slikama koje, zapravo, odražavaju umjetničinu proživljenu stvarnost; one su izrazito životne, a njihova narativnost proizlazi iz svojevrsne mentalne empirije. Cjelokupni ciklus ima i svoga protagonista, a to je simpatični miš, uvijek prikazan kao silueta, koji će se ponekad nalaziti u društvu psa-praseta - .

  - Osnovna karakteristika Tatjaninih najnovijih slika svakako jest tamna pozadina na kojoj se odvijaju prizori smješteni u enterijere ili eksterijere. Ovi prizori obiluju toplom i optimističnom atmosferom, ali slikarica ipak uspostavlja stanovit odmak od promatrača. Ona, naime, sugerira kako se ono što promatramo ipak odvija na imaginarnim televizijskim ekranima, čime u cjelokupni ugođaj lucidno unosi diskretno iskazanu svijest o njegovoj nužnoj artificijelnosti. – zaključuje Babić.

  Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

  Vanja Babić i Tatjana Politeo

  Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

   Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

  Josip Tešija, Desanka Vranjican, Tihana Harapin Zalepugin, Mira Wolf i Zdenka Mesić

   

  Elvira Kranjcar i Tatjana PoliteoElvira Kranjcar i Tatjana Politeo

  Paulina Jazvić

  Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo