Fashion.hr / Od retro drame do dark sirene

  Odjeću, dok je promatramo kao dio stylinga i modne priče koje nam dizajneri serviraju na pisti, kao što je bio slučaj s netom održanim Fashion.hr-om na Zagrebačkom Velesajmu, obično zamišljamo i u nekim stvarnim situacijama. Jer, modna je revija prilika da se dizajner nametne ne samo kao autor, već i kao scenarist nečijeg stila koji je na kraju krajeva - dio svakodnevnog života. To je poanta pret-a-portera.

   

  sever 66Robert Sever


  Subotnja, završna večer predstavila je autore čije bi kolekcije s lakoćom začinile neku veselu atmosferu: u ovom su rangu Robert Sever i Branko Basletić sa svojom izvrsnom ponudom u kolekciji Virginia, te Envy Room, kuća romantične čipke, koja se sve više okreće izradi haljina za specijalne momente kao što su svadbe ili neke druge prestižne prigode. Sever koji materijale, kaže, nabavlja u Beogradu gdje je ponuda izvrsna, obožava eksplozivnu kreativnost. Neke mu haljine izgledaju kao spoj nakita i tkanine, ovdje je riječ o njegovom ručnom radu i pomnom biranju boja, detalja i aplikacija, dok su druge uredan zbroj motiva od kariranog do cvjetnog. Sve u jednom!

  Šešire su Sever & Basletić radili u suradnji sa salonom Škrgatić, a nakit potpisuje Slobodan Velicki. Njihov kreativni kaos djeluje glamurozno, ali kao da je njegova retro dama (koja posebno voli charleston i dvadesete) otputovala negdje u budućnost i ponijela sa sobom samo ono najizražajnije, jer ona voli biti viđena gdje god da se nalazi. Sever ženske kolekcije radi u suradnji s Brankom Basletićem, no on je glavni kod izrade ženskih, a Branko kod izrade muških kolekcija.

   

  donassy6

  Branka Donassy


  S druge strane, tu su Branka Donassy, jedna od najuspješnijih naših dizajnerica, te noviji brend Coded Edge - koji nude kolekcije u crnoj, no Donassy je nudi ženama koje svakodnevno žele izgledati umjereno i posebno i ne mare za trendove. Coded Edge odnosno autori Silvio Ivkić i Jure Perišić, na početku svoje kreativne karijere istražuju gothic stil, ovoga puta u kolekciji Empyreal, te se njihov dizajn naslanja na uvijek privlačnu darkersku supkulturu koja ne voli očito ukrašavanje, ističe mistiku crnila i inspirira se likovno-grafičkim elementima.

  Coded Edge na kraju opet nudi, kad kolekciju raščlanimo na odjevne komade, nešto nosivo, s dodatkom moderne eko kože i umjetnog krzna, s elementom naglašavanja ramena odnosno moći, te duge siluete, odnosno visine lika. Dojam je snažan, što je dodatno naglašeno posljednjim izlazom manekenke koja je, optočena tamnim transparentnim velom, bosih nogu, polako ali sigurno prošetala vodenim djelom piste poput neke mračne morske sirene.  

   

  coded edge 1Coded Edge


  Ivica Klarić, vrhunski hrvatski dizajner i jedan od onih koji i dalje vodi kad je riječ o ponudi lokalne muške mode, ponovno se igra krojem i nudi sakoe s color block elementima koji izgledaju kao da su nastali fuzijom dvije jakne. Drugačiji materijali u njegovom kroju nisu ništa novo, Klarić je kao izvrstan krojač i poznavatelj modne konstrukcije zapravo ovdje u ulozi igrača koji s lakoćom stvara odjeću koja će savršeno nadopuniti garderobu svakog poslovnjaka sa stilom. Ovdje se igra i sportskim elementima i opet spaja trenirku i sako, no Klarić zna da s umjerenim bojama i teksturama koje se podržavaju, modna igra dobiva jednu novu dimenziju, a opet je na kraju tako nosiva i dobrodošla.

   

  klaric8

  Ivica Klarić

   

  envy3

  Envy Room