Fashion Incubator najavljuje nova imena

  Portanova Fashion Incubator, natjecanje za neafirmirane modne dizajnere, sezonski predstavlja pet autora: ovoga puta na njihovoj se pisti radovima predstavljaju Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko.

  PFI2016 GARAZA campaign2


  Pet djevojaka natjecat će se za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na Fashion.hr. Finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku.

  Modno natjecanje objavilo je opise kolekcija spomenutih autorica, studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

   

   

  Ivana Janjic making of

  Ivana Janjić (22) iz Vinkovaca.
  Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti putem odjeće. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

   

   

  Andjela Markusic making of


  Anđela Markušić (25) iz Zagreba.
  Ključni pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A su razigranost, elegancija i inverzija. Glavna inspiracija je animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

   

   

  Nives Bosnjak making of


  Nives Bošnjak (24) iz Zagreba.
  Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashion. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom, koju danas zamjenjuju 'mcluhanovski' produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom.

   

   

  Marija Nakir making of

  Marija Nakir (24) s otoka Čiovo.
  Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom 'oversized' i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože.

   

   

  Mona Lacko making of

   

  Mona Lacko (24) iz Novog Sada.
  Mona 'ready to wear' kolekcijom Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija.