Flying boats 2 @ ULUPUH

  Izložba Flying boats 2 akademskog kipara Vilima Halbärtha otvara se u utorak 20. prosinca 2016. u 19h u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb. Vilim Halbärth prvi put predstavlja svoj najnoviji ciklus inspiriran brodogradnjom zagrebačkoj publici. Nakon više samostalnih izložbi realiziranih u Dalmaciji, Vilim Halbärth donosi svoju priču o trogirskom brodogradilištu u Zagreb. Novi ciklus radova počiva na socijalnoj, egzistencijalnoj i kulturnoj percepciji brodogradnje kao glavnog polazišta kiparevog umjetničkog stvaralaštva.

  9


  Priča o brodogradnji, ljudima, te zemlji u tranziciji iz socijalizma u surovi moderni kapitalizam razvila se kroz nekoliko umjetničkih ciklusa Vilima Halbärtha kroz koje je autor interpretirao priču o identitetu naše zemlje koja gubi dio sebe, dio svoje kulture, svojeg znanja i svojih ljudi.

  Trogirsko brodogradilište kao neiscrpno vrelo inspiracije glavna je tema kojom autor propituje kakva je situacija u kojoj se nalazimo, kakav je svijet u kojem živimo i što ostavljamo budućim generacijama.

  Brodogradnja kao identitet, skup znanja i vještina na kojoj su se oblikovale generacije ujedno je i izravna veza s morem tj. brodovima koji predstavljaju svijet za sebe plutajući dalekim prostranstvima neba, mora i podmorja.

   

  vilim halbarth flying boats 160716 212vilim halbarth flying boats 160716 201