Guido Quien "Priče o stvarima"

  U utorak, 11. ožujka u 13 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10 u Zagrebu, predstaviti će se knjiga Guide Quiena: „Priče o stvarima“. Izdavač knjige je ULUPUH.

   DSC 0043


  Knjiga Priče o stvarima ima dva poglavlja: Priče o stvarima i Stvari pričaju. Prvo poglavlje, Priče o stvarima, zbirka je tekstova o predmetima svakodnevne ili posebne upotrebe, njihova sažeta povijest, uz odgovarajuće komentare. Naime, ti tekstovi su medijski koncipiran feljton o uporabnim predmetima odnosno oblicima primijenjenih umjetnosti, koje je Guido Quien svojedobno pisao za kulturni magazin «Fokus» u Zagrebu.

  Tekstove prati bogat slikovni materijal, reprodukcije predmeta ponajviše iz fundusa zagrebačkih muzeja. Namjera autora je bila, kao što je i sada, u sadržajno i dizajnerski jasno i suvremeno profiliranom izdanju knjige, aktualizirati područja primijenjenih umjetnosti i pobuditi interes za predmetnu baštinu. Drugo poglavlje knjige, naslovljeno Stvari pričaju, izbor je Quienovih tekstova o umjetnicima u čijim poetikama predmetni svijet ima značajnu ulogu, na rasponu od intimističkog šapata do popartističke banalnosti. Pisao ih je kao kritike ili predgovore izložbi.

   

  DSC 0046
  Knjigu će u Muzeju za umjetnost i obrt predstaviti:
  Guido Quien, autor
  Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt
  Branka Hlevnjak, likovna kritičarka
  Silvija Brkić Midžić, prof.

  Knjigu Priče o stvarima pridružujemo knjizi Približen pogled istog autora, koju je ULUPUH objavio 2012. godine, uz potporu Grada Zagreba te Zagrebačke županije. Premda na različite načine, obje knjige čine cjelinu svojstvenog autorskog čitanja i afirmacije suvremenog oblikovanja odnosno povijesnih oblika na području primijenjenih umjetnosti.

   

  DSC 0049

   

  DSC 0051