Hot spot / Martićeva kao Design District

  Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica u lipnju će zablistati kao domaćin novog uzbudljivog festivala! Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama auto-dijelova i salonima automobila, četvrt je svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje brojnim vrijednim kulturnim i kreativnim inicijativama. Kulminacija projekta bit će četverodnevni festival od 16. do 19. lipnja, namijenjen  širem krugu građana i turističkih posjetitelja, dok će se brojne druge aktivnosti odvijat i kontinuirano s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života stanovnika četvrti.  

  DDZ Kolaž1 a


  Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design Districta Zagreb, predstavila je ideje koje stoje iza projekta: - U brojne napuštene poslovne prostore u kvartu, ranije povezane s autoindustrijom, spontano se useljavaju novi zanimljivi kreativni i kulturni sadržaji. Poput mnogih europskih gradova, i Zagreb danas vidi svoj razvojni put u prenamjeni industrijske infrastrukture u pogone za proizvodnju kulture u najširem smislu, što posebno dolazi do izražaja u širem središtu grada - . 

  Ira Payer 1 photo by Marija Gasparovic
  Ira Payer

   

  - K tome, u slučaju ovog kvarta, takva preobrazba se odvija postupno i nenametljivo, ne narušavajući prepoznatljivi duh cijele četvrti. Intenzitet kreativnih aktivnosti u kvartu došao je do trenutka kada su međusobno umrežavanje i živahnija suradnja između svih lokalnih aktera poželjan razvojni put. I sami djelujemo iz Martićeve,  koja je naš profesionalni dom, bivajući svjedokom buđenja novog vala razvoja koji još uvijek traje. Tako da se može reći da nas je ova četvrt dozvala u svoje okrilje, nakon čega je uspostavljen zajednički plodonosni odnos - zaključuje Ira.

   

  Blokbar photo 01 MarijaGasparovic


  Design District Zagreb višeslojni je multidisciplinarni projekt nastao s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u tom dijelu grada. Namjera je stimulirati izgradnju kreativne zone Martićeva, prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.  Projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje i pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

   

  DDZ organizacijski tim 1 photo MarijaGasparovic cr

  Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata. 

   

  Booksa photo MarijaGasparovic

   

  Croatiandesignsuperstore 01 photo Marija Gasparovic

   

  Grupa showroom photo Marija Gasparovic 4DDZ izlog partnera 3DDZ Kolaž2 aDDZ Mapa1 bORIS Kuca arhitekture 01 photo PR ORISORIS Kuca arhitekture 02 photo PR ORIS