I-GLE slave 20 / salonska romantična slow fashion priča

  Modne dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović iliti I-GLE priredile su sinoć za svoje prijatelje, goste i klijente salonsku reviju u impresivnom zagrebačkom Muzeju arhitekture povodom 20. obljetnice rada. Gosti su uživali u njihovim lepršavim haljinama, hibridima ovratnika i kravate, remena i suknje te ostalim polu-avangardnim komadima prepoznatljivima za ovaj brend koji je uspio prebroditi sve promjene na modnoj sceni i opstati zahvaljujući originalnosti, inovativnosti i predanom radu.

  igle12

  A što je to danas originalnost u stilu? Dizajnerice su, naime, posvećene radu, istraživanju i eksperimentiranju, ne boje se novih stvari, pogrešaka i zapravo, kako Martina veli, i nakon toliko godina sretne su svaki dan proveden u ateljeu. I ta se energija kod njih osjeti, u njihovu dizajnu koji nježno balansira između avangarde i eksperimenta, a onda najednom osvane lagana haljina napravljena u kolaž varijanti, koja pristaje svima. Posebno su zanimljivi kontrastni prijedlozi – na primjer crno-bijela korzet haljina koja u svakom kutu gledanja otkriva neko drugo lice. Čas je voluminozna, strukirana, mekana i bijela, čas je ravna, stroga, crna... Predivna, arhitekturom inspirirana interpretacija nekadašnje ženstvenosti s polovice stoljeća, omekšana je jednostavnim teksturama i elegantnim nabiranjima. Imaju nešto i za seksi cure - tu su otvori na leđima, pa minica u slojevima kosih formi i otkriveno rame dok drugo prekriva ogromna konstrukcija koja podsjeća na laticu... Romantika ima new-age lice. Konstrukcijski zahtjevno, dizajnerski smisleno i inovativno. Dizajnerice se krojevima igraju kao velike.

  igle12

  Riječ je o jednoj, zapravo, prijateljskoj proslavi uz prezentaciju naše najnovije modne misli. Koncipirale smo zbivanje kao pomalo tradicionalni modno-salonski manir umjesto klasične revije jer smo na taj način htjele oponirati danas standardnom predstavljanju kolekcija te distanciranost i otuđenost piste zamijeniti bliskošću i demistifikacijom univerzalne modne priče. Recentnom kolekcijom revitaliziramo pitanje intime i mode koja nastaje u malim manufakturama i koja ne pripada serijskom načinu proizvodnje, podcrtavamo njenu osobitost i vrijednost ne ustupajući emotivnosti samu kvalitetu, važnost i originalnost dizajna - rekla je Nataša.

  igle12

  Situacija se u modi izuzetno promijenila od naših početaka, u proteklih dvadesetak godina scena je dobila neko novo lice. Uz sve te promjene, mi inzistiramo na varijanti slow mode. Danas je modna scena pod velikim utjecajem brzih, površnih informacija, stvorio se jedan miš-maš. Rezultat je s jedne strane puno otvorenija, s druge puno kaotičnija priča. I ovo što smo pokazale na neki je način naš odgovor na sve to. S tim da smo krenule od vrlo romantične vizije mode kakva je nekad bila, i onda smo je, našom slobodnom interpretacijom, vrlo spontano i nesputano, uvele u moderno, današnje doba. Revija nema retrospektivnu notu, ionako konstantno koristimo puno elemenata koji su nam svojstveni te u sve to ubacujemo one eksperimentalne. A na eksperimentima puno naučiš! – istaknula je Martina.  

  igle12

  Imamo niz intervencija na tekstilu, neke su suptilne, ne vide se na prvu, neke su naglašene, otvorene. Na nekima se do rezultata došlo mukotrpnim radom, vrlo pimplavo i detaljno, to je više način na koji se odjeća nekada radila – Martina.

  igle12igle12
  Nataša i Martina na defileu - ponosne i zaljubljene u svoj kreativan posao

  igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12igle12