Ima li umjetnosti u reklamnoj fotografiji? // ULUPUH izložba

   

  Primijenjeno – strogo kontrolirani uvjeti žirirana je, tematska izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a koja se otvara u četvrtak 29.6. u 19 sati, Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

   DagOrsic

  Dag Oršić
  Bez naziva
  fotografija/kolaž
  2016./2017.
  100x70 cm
  naručitelj: Borovo i HZTM

  Članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju zalažu se za stajalište da i komercijalan rad, napravljen po ponekad strogim uputama naručioca može biti dovoljno kvalitetan da stane rame uz rame radovima koji se stvaraju isključivo iz umjetničkih pobuda. Nošeni ambicijom da pokažu kako kvalitetna komercijalna fotografija doprinosi razvoju vizualne kulture unutar naše svakodnevice prije dvije su godine organizirali izložbu svojih komercijalnih radova naziva „Kom/Art“. Na tragu izložbi tog tipa je i ova izložba: „Primijenjeno – strogo kontrolirani uvjeti“. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout a radove je odabrao žiri u sastavu Maja Strgar Kurečić, Alan Matuka i  Višnja Slavica Gabout.

   

   DagOrsic

  Renata Škrinar
  U nastajanju
  serija (1/2), 2016., 2x (50x50 cm)
  fotografije: Renata Škrinar
  dizajn: Gordan Vrban
  naručitelj: Ledo d.d.

   

  Izazov je znati proizvesti fotografiju prema želji naručitelja-na svoj autorski način; prezentirati vlastite ideje suradnicima i s njima ih realizirati u skladu sa svojim izričajem; imati u vidu zahtjeve naručitelja, ali pritom zadovoljiti i sve estetske kriterije struke i likovnosti, pokazujući pritom visoku razinu vizualne pismenosti. Uvijek će međutim autor sam odlučiti i bit će to njegov slobodan izbor, hoće li djelovati slobodno, bez ugovornih obveza, ili po zakonitostima tržišta, uz naručitelje, timove, izvedbene rokove.... U ovom drugom slučaju, pritom, primijenjeni fotograf ima profesionalnu odgovornost održavanja korektnih suradničkih odnosa. A u realizaciji svoga rada, bez obzira na vrstu kampanje u kojoj sudjeluje, kao autor uvijek ima obvezu pokazati metjersku izvrsnost, estetsku kvalitetu i autorsku autentičnost - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora.

   

   DagOrsic

  Siniša Uštulica
  Disciplina kičme
  serija (1/2), 2017., 2x (60x40 cm)
  naručitelj: Nikolina Komljenović

   

  Primijenjena fotografija može biti kreativna, maštovita, pričljiva, izvedbeno-inovativna, efektna i originalna i kad se realizira u strogo kontroliranim uvjetima, po narudžbi i pod uvjetima naručitelja (u međuvremenu smo zaboravili da su gotovo sva velika djela u povijesti umjetnosti nastala po narudžbama i pod uvjetima mecena, pa i ona grandiozna, Michelangelova). U ovoj izložbi primijenjena fotografija funkcionira kao autorska i izvan primijenjenog konteksta. Ona je uvjerljiva i smislena i kad joj „ogulimo“ propagandne poruke i dizajnerska rješenja, oznake i logotipove, slogane i tekstove. Dokazujući da se, takva, dobro osjeća kad zaplovi i područjem suvremene umjetničke fotografije - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora.