IVICA KLARIĆ // napravim 200 sakoa godišnje, obožavam KRIMIĆE i PARFEME (i budim se bez alarma)

  200 sakoa godišnje je limit (tu je još niz hlača i košulja...), toliko mu kapaciteti dopuštaju: zagrebački dizajner Ivica Klarić u showroomu IK STUDIO u centru metropole ima dvije etaže i nekoliko krojačica s kojima ispunjava modne želje nizu dandyja i poslovnjaka, koji znaju da dobar sako zlata vrijedi! Ali kod Klarića za vrlo pristupačnu cijenu, za razliku od kolega mu, u Londonu, koji rade odijela po mjeri. Skoknula sam do njegovog showrooma radi 15. godišnjice biznisa, povodom čega uskoro ima modnu reviju na Fashion.hr pisti, no, budimo realni, Klarić je na sceni već oko 22 godine...

  klaric1
  Ako naručiš Klarićev bespoke sako - piše ti ime uz ime dizajnera... 

   

  Mic po mic, uspio je stilski preodgojiti naše muškarce i činjenica je da stvarno voli svoj posao. Kad ga vidiš kako prebire po tim tkaninama i uzorcima, shvatiš – pa to je čista ljubav. Zaslužio je svaki dan svog uspjeha, na poslu je svaki božji dan. I nedjeljom, nakon što pogleda Midsomer murders ili neki drugi krimić.


  – Volim krimiće, kao i kostimirane serije, uskoro stiže novi Downton Abbey! – veli mi Ivica. Nije ni čudo da voli tu seriju, pomalo mu i atelje podsjeća na retro britanske krojačnice. Doduše, prostor se nalazi u strogom centru grada, pa su i stropovi specifično visoki i imaju štukature, no i sami sakoi te nijanse od plave, smeđe, dimne, zelenkaste... sve skupa budi osjećaj bezvremenske klasike i poštovanja prema majstorstvu krojenja i odijevanja. Usput, pokazuje mi svoju novu knjigu – o Saville Row krojačima, svjetskim kraljevima muške klasike. Naravno, uz sjaj u očima.

  klaric1


  Iako čitave dane provodi u ateljeu, Klarić si ipak priušti dozu odmora: - budim se ujutro kad se probudim, bez alarma. Onda ide kavica, uz TV i Dobro jutro Hrvatska, pa tuširanje i nakon toga idem u showroom. Nekad sam cijeli dan s klijentima, zna mi se desiti da se osjećam poput psihologa! Kući idem oko 8 navečer, skoro svaki dan zaspim na kauču, ponekad i već oko 9... - .

  klaric1
  Pojačanje na orukavlju sakoa - Klarićev je dizajn istovremeno funkcionalan i inovativan! 

   

  Nešto sasvim osobno: - volim parfeme, imam ih oko 50-tak. Svaki mjesec kupujem po jedan! Obično idem kod Boruta, volim niche parfeme... - .

  Od klope voli – mahune! Voli kuhati, ali nema vremena. – Volim skuhati nešto kad mi dođu gosti, volio bih više eksperimentirati s hranom. Zato mama zna! Ne idem na klasičan godišnji, već doma mami, u Slavonski Brod. Tamo uživam u pravoj klopi, obroci imaju sve što treba, od domaće juhice do kolača. Ove godine sam čak otišao i do Poreča na par dana - .

  On sam odijeva se vrlo jednostavno i sportski, njegova odora su vesta, traperice i udobne tenisice. Naime, u ateljeu je stalno u nekom pokretu. 

  klaric1

  Inače, ako želite nešto naručiti, termini su jako zgusnuti: - rok za isporuku sakoa nam je 8 do 12 tjedana i to od uzimanja mjera. A na to čekaš 5 tjedana. Dakle, nema hitno i brzo. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta! - ističe dizajner. 

  Predlaže na jedan sako uzeti dvoje hlače, u kombinaciji nijansi, jer se hlače brže habaju, sako se i više skida i bolje pazi. Na taj način dečki imaju praktički dva odijela! Materijale nabavlja iz Italije, svake sezone dođe mu agent i Ivica bira. – Činjenica je da proizvođači tkanina diktiraju trendove. Kad biram tkanine, odmah osmislim kolekciju, tako da u principu naručujem samo ono što ću iskoristiti i točno znam za što - .

  Divni materijali koje dizajner voli su: mješavina lana, vune i svile, vune i lana, vune i pamuka, vune i kašmira... - .

   

  klaric1


  Oduševljen je, kaže, novijim materijalima koji izgledaju kao klasični, no premazani su, funkcionalni. – Oni se ne moče, ne upijaju kišu, ne gužvaju se... idealno za putovanja ili čak za svaki dan - . Pa tko ne bi želio imati garderobu koja se ne gužva ni kad sjedneš na nju! Piše li se to peglama kraj? Da bar.

  Od uzoraka popularno je sve sivo i karirano, no u svijetu se vraća prugasto, pa će to i kod nas doći za par godina... Vratila se i blijeda bordo te zelenkasta i boja sušenog duhana. Klasika, klasika, podržana fenomenalnim detaljima - to je njegov potpis. 

  Klarić se sljedeći tjedan predstavlja na Fashion.hr pisti, slavljenička kolekcija bit će u znaku kariranih motiva. Čestitke majstoru!

   klaric1

  Važno je i ono što je unutra! Zvijezde na unutrašnjim šavovima... 

  klaric1klaric1klaric1klaric1klaric1klaric1klaric1