Izložba / Drawing is thinking

  U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, Zagreb, u utorak 27. siječnja 2015. u 19 sati, otvara se izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera. Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik ŠPUD-a, a danas profesor na SVA,  u suradnji s Udrugom bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU),  Školom Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD) , umjetničkom platformom Organizam  te SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

  MG small web

  Izložba pod nazivom Crtanje je promišljanje predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere, a koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj zadnjoj monografiji, Drawing is Thinking (2008). U knjizi, kao i na izložbi, Glaser osobno odabire radove te ih pažljivo uređuje kao niz crteža s različitim motivima. Direktna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti. Upravo ta činjenica ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta.

   milton glaser


  - Opaziti znači prepoznati nešto. Ali prepoznavanje ne znači uvijek i opažanje. Monografijom Crtanje je promišljanje, Milton Glaser nas poziva na razmišljanje o toj razlici.” /…/ Čitajući monografiju postajemo svjesni veza među crtežima koji prate jedni druge u Glaserovom pažljivo odabranom nizu, nekih više transparentnijih od drugih. Baš poput akorda, vođeni su zakonom harmonije; logično razumijevanje bez nametnutog mišljenja. Upravo ta logika je oznaka vrhunskog rada u bilo kojem žanru jer definirajući ljepotu na bilo koji način , zbunjenost i slučajnost su u kombinaciji s njom u potpunosti isključeni.” /…/ Otvorite knjigu na bilo kojoj strani i umjesto traženja načina tumačenja onoga što promatrate, samo izoštrite vlastiti pogled.''- ulomak iz uvodnog teksta Judith Thurman,“Milton Glaser: Drawing is thinking”, Overlook Press, 2008.

  MG Dylan ILNY


  U popratnom dijelu programa bit će organizirana vodstva kroz izložbu, posebice za učenike ŠPUD-a i studente, dok će zatvaranje izložbe upriličiti projekcija dokumentarnog filma  o životu i djelu autora –To inform and delight (2008.) redateljice Wendy Keys.  Poseban dio programa izložbe odvijat  će se na Noć muzeja, u petak 30.1.
  Izložba ‘Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking’ koja je dosad na ovim prostorima bila postavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju i Sarajevu, bit će postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg Maršala Tita 11, od 27. siječnja do 6. veljače 2015.
  Izložbu će otvoriti Iva Babaja, predsjednica ICO-D-a (Svjetsko krovno udruženje za dizajn).

  Milton Glaser Applique 2005 Figure with Hands on Head 2002


  Posveta koju je Milton Glaser uputio organizatorima izložbe u Hrvatskoj: Zahvaljujem Školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD)  i Udruzi bivših učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna (UBU) iz Zagreba za predstavljanje mog rada. Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.

  Milton Glaser Portrait Study 2000 Mother Nature 2000


  Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji  Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper – Hewitta National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts  predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.

  Milton Glaser Portrait of Nina Simone 2003 Bad Pope 1994


  'Ovo nije prvo predstavljanje jednog od najznačajnijih  svjetskih živućih grafičkih dizajnera u Hrvatskoj. Naime, prošle smo   godine imali priliku vidjeti  Glaserove plakate kao dio izložbe Underground images - Slike iz Podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti  iz podzemne željeznice, od 1947. do danas u organizaciji UBU-a i HDD-a – istaknuli su voditelji projekta.  
  Kontinuirana suradnja sa svjetski poznatim dizajnerom i bivšim učenikom zagrebačkog ŠPUD-a, Mirkom Ilićem, profesorom na SVA, Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb rezultirala je prošlog ljeta još jednom, novom  umjetničko – edukativnom suradnjom između prestižne njujorške Škole vizualnih umjetnosti i  zagrebačkog ŠPUD-a. Dvoje učenika zagrebačkog ŠPUD-a - Hana Reberski i Ivan Stanišić, imalo je priliku  prošle godine sudjelovati  u ljetnom programu njujorške Škole vizualnih umjetnosti. Mladi hrvatski umjetnici su u društvu Mirka Ilića razgledali grad, te posjetili  studio Art is Work (Umjetnost je Rad) glasovitog njujorškog grafičkog dizajnera Miltona Glasera i upoznali se s njegovim radom.