IZLOŽBA klasičnih baletnih kostima TRNORUŽICE I GUSARA // kostimograf NEVEN MIHIĆ @ Dubai

  Neven Mihić, koji već 5 godina živi u Dubaiu, neki je dan otvorio izložbu baletnih kostima, a radi se o prekrasnim kreacijama za koje trebaju sati i sati ručne izrade. Naime, Neven tamo predaje dizajn na Američkom sveučilištu, a kostimografija mu je velika ljubav.

  neven3

  - Prije par dana predstavio sam izložbu kostima Trnoružice i Gusara, a posjetitelji mogu vidjeti i moje crteže, proces kako su kostimi nastajali – rekao je Neven.

  2

  - Raditi kostime za klasičan balet je velika odgovornost, morate misliti na tehničku izvedbu i kreativan dojam, puno elementa morate povezati te kroz plesni kostim prikazati jednu povijesnu epohu. Pravilan odabir materijala, znanje o konstrukciji i šivanju kostima mi itekako pomaže, točno znam kako se nešto treba izvesti, što mi pomaže kada mi krojačnica izvodi kostime. Sam izvodim i baletnu pačku, najteži plesni kostim za sašiti koji ima svoja pravila. Samo u donji dio kostima se potroši oko 20 metara tila – ispričao je Neven.

  7

  Veseli se jeseni - sprema pravu kostimografsku poslasticu. Naime, u osječkom HNK priprema novu produkciju omiljenog baleta Orašar, gdje kreira kostime i scenografiju, te pritom obilježava 10 godina umjetničkog rada. Bravo!

  4

  5