Izložba / Lutka u animiranom filmu

  U Galeriji ULUPUH, u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, od 4. do 8. lipnja moći će se pogledati izložba „Lutka u hrvatskom animiranom filmu“. Izložba se održava u okviru ovogodišnjeg Animafesta koji je posvećen lutka-filmu, te će predstaviti recentna ostvarenja domaćih autora u tom animiranom žanru. Svečano otvorenje izložbe održati će se u srijedu, 4. lipnja u 14  sati. Kustos izložbe je Božidar Trkulja koji je zajedno s umjetničkim direktorom Animafesta, Danielom Šuljićem, odabrao radove.  

   

  RazumBruno


  Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014., ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova „Jure Grando: Štrigun iz Kringe“ Martina Babića, „Tajni laboratorij Nikole Tesle“ Bruna Razuma, „Arktički pirat“ Davida Peroša Bonnota i „Visina“ Sanje Šantak.

  Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se film „Boles“, nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana, prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014.

  VidakovicLea


  - Ove su godine nastala čak tri lutkarska filma, dok se još tri nalaze u različitim fazama produkcije. Izložba "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" predstavlja suvremenu scenu, odnosno deset autora, čiji se rad posljednjih godina sve više isprepliće. Ipak, svaki je film svijet za sebe i svaki autor gradi vlastiti svemir, jer upravo je nedostatak čvrstoga i istoga korijena iznjedrio  različitost u stvaralačkim pristupima, pa čak i shvaćanjima same lutke i njene uloge. Lutke koje su oživjele u hrvatskim animiranim filmovima i scenografije koje su im pomogle da dišu u uvjerljivom i opipljivom svijetu, sada otkrivaju dio svoje prirode, one koja se skriva iza scena, iza filigranskih kulisa i višegodišnjeg rada. Animafest je kao jedna od okosnica animiranofilmske scene, na najvišoj, a to znači svjetskoj razini, prepoznao jednu snažnu struju unutar hrvatske animacije i podržao je na najbolji mogući način - Božidar Trkulja, iz predgovora.

  Nakon rijetkih klasika iz vremena Zagrebačke škole crtanog filma, animacija lutaka u Hrvatskoj tek je sredinom 2000-tih godina stupila u svoju renesansu. Izložba u Galeriji ULUPUH pruža izvanredan uvid u ovaj zanimljivi trend domaće animacije. Izlažu: Martin Babić, Zdenko Bašić, Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, Lea Kralj Jager, Katrin Novaković, David Peroš Bonnot, Bruno Razum, Sanja Šantak, Božidar Trkulja, Lea Vidović te Špela Čadež (Slovenija).
   
  Izložba će se moći pogledati do nedjelje, 8. lipnja, radnim danom i u subotu od 10 do 20 sati, u nedjelju od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

   

  BasicZdenkoNovakovicKatrin-novoPerosBonnotSantakSanja