IZLOŽBA @ TTF // DOROTEA BELAJEC predstavlja recikliranje kroz 3 kolekcije torbi

  Projekt koji potpisuje dizajnerica Dorotea Belajec dokaz je da je prava majstorica za recikliranje. Krenula je od ideje da apsolutno sve što koristi bude od restlova, iskoristila je na različite ostatke tkanina, pletiva, netkanog tekstila, konaca, vuna i konaca za pletenje, punila… Inzistirajući da sve bude restl, autorica je svemu našla novu namjenu te uklopila likovno i tehnički, vrlo precizno kako bi osmislila novi funkcionalni dizajn.

  dorotea13

  - Tri mini kolekcije torbi izvedene su na 3 različita načina i postupka izrade, a pri tome su dekorativne i funkcionalne – naglasila je Đurđica Kocijančić, mentorica.

  dorotea autorica

  Dorotea Belajec je studentica druge godine Diplomskog studija Dizajna tekstila kod izv.prof.art Koraljke Kovač Dugandžić i doc. art. Lee Popinjač. Izložene tekstilne torbe su nastale na Izbornom kolegiju: Stručna praksa u sklopu projekta RAST, akademske godine 2022./2023., zimski semestar pod mentorstvom Đurđice Kocijančić, mag. ing. techn. text.

  Prva kolekcija je nazvana TORBA ZA UMJETNIKE s kojom se želi kombinacijom različitih kockica dobiti željena veličina torbi u svrhu studentima umjetnicima za mape i pribor za crtanje.

  dorotea44

   

  Druga kolekcija je kolekcija CEKER TORBI S LIKOM CANDY 1, 2 i 3 u 2D obliku, gdje je prvo napavljena lutka dvodimenzionalno kao papirna lutka koja se oblači te je potom našivena na torbu.

  dorotea10

   

  Treća kolekcija je kolekcija TORBA-LUTKA s različitim likom CANDY 1, 2 i 3 u 3D obliku, gdje je svaka suknja u stvari skrivena torba.

  dorotea 1

  Svaka kolekcija ima drugačiji pristup upotrebi tkanine i njenoj izradi korištenjem raznih tehnika šivanja i obradi detalja na njima.

  Autorica osobnu pažnju pridaje ukrašavanju i slaganju boja na svakoj od kreacija. Pritom proces dizajniranja koristi kako bi oživjela uspomene iz vlastitog djetinjstva te im dala 'glas' i lik u obliku izmišljenih likova.

   


  1 KOLEKCIJA:

  Osmišljavanje, ideja i razrada ideje za patchwork torbe.

  Ideja isključivo dolazi od recikliranja ostataka tkanina koja imam ili koje sam dobila, te ih želim iskoristi u originalne torbe bez bacanja otpadaka tkanina u kontejner za tekstil. Torbe će biti većih dimenzija da bi stala mapa s crtežima i sve potrebno za crtanje, zato je i nazvana KOLEKCIJA TORBI ZA UMJETNIKE. Upotreba tkanina za patchwork isključivo je 100% reciklirano. Nakon odabira tkanina i tkanina koje ću zajedno kombinirati u jednu torbu, krećem s krojenjem kvadrata.
  Krojenje kvadrata za torbu dimenzija 15x15 cm iz 3 različite tkanine:

  d1

  Iskrojeni kvadrati različitih tkanina i međupodstava od devine dlake, koja služi za čvrstoću torbe umjesto ljepljive međupodstave. Devina dlaka je također ostatak od neupotrebljene međupodstave za džep muških hlača. Ispod svake kockice su tri sloja tkanine.

  d2

  Šivanje i obamitanje kvadrata za torbu i izgled sašivenih i obamitanih kvadrata:

  d3

  Krojenje stražnjeg dijela torbe od pamučne prugaste tkanine i našivanje na prednji dio torbe. Krojenje podstave i džepova za torbu.

   d4

  Postavljanje ručki na torbu. Za bolju čvrstoću i krutost torbe u unutrašnjost torbe se stavlja geotekstil (također otpad).

   d5

  Okretanje podstave i vanjskog dijela torbe i zatvaranje podstave torbe.

   

  Izgled gotove torbe – TORBA ZA UMJETNIKE 3:

  dorotea3

  Mini kolekcija TORBA ZA UMJETNIKE od tri patchwork tkanine. Slojevitošću tkanina se postiže volumen i čvrstoća torbi.

  - Sve torbe iz kolekcije Torbe za umjetnike napravljene su od 100% recikliranih tkanina. Korištene su stare tkanine dobivene od majke i bake, te mentorice Đurđice Kocijančić, profesorice Koraljke Kovač– Dugandžić i Lee Popinjač. Tkanine korištene u kolekciji Torbe za umjetnike su krojene tako da se iskoristi što više materijala, te da ostane što manje ostataka od krojenja dijelova za torbu. Tkanine su različitih debljina, vezova tkanja i tekstura - naglasila je autorica.

   

   

  2. KOLEKCIJA

  Polazeći od mojih zamišljenih likova, željela sam ih iskoristiti u ukrasne likove za ceker torbu koje će biti moja osobna torba s mojim zamišljenim likovima. Zamišljeni lik je CANDY 1,2 I 3 kojI će biti u 2D obliku našiveni na ceker torbu. Treći zamišljeni lik je CANDY 3 koji služi na treću ceker torbu.

   Skica od koje je krenula ideja za lutku CANDY 3 

  d7

   Krojenje lutke Candy 3 u papiru i geotekstilu.

  Krojenje i obamitanje haljine, nabiranje suknje i izrada baletnih papučica za lutku Candy 3:

  d10

  Izrada pompona od ostataka crvenog, bordo i rozog konca za vezenje za lutku Candy 3:

   d11

  Strojno šivanje baletnog trikoa za lutku i ručno prišivanje pompona koji predstavlja zečji rep na lutku Candy 3

   d13

  Ručno opšivanje baletnih papučica i vezenje detalja na ušima crnom vunom na lutki Candy 3:

   d21

  Ručno vezenje kose žutim koncem za vezenje na lutki Candy 3:

   d22

  Krojenje ceker torbe iz crne podstave s vatelinom i ručki. Krojenje i šivanje podstave za ceker torbu.

  Lutka Candy 3 našivena na prednji dio torbe i namještanje i šivanje ručki na gornji rub torbi:

   d24

  Šivanje podstave s gornjim rubom torbe i okretanje torbe:

  d25

  Izgled gotove torbe Candy 3:

  dorotea torbe crne

  - Krojene su siluete lutki Candy od geotekstila, te su na njih strojno i ručno šivani tekstili kao što se oblače 2D lutke od papira. Ceker torbe su rađene od materijala za podstavu za jakne s već našivenim vatelinom. Na svaku ceker torbu je mašinski našivena po jedna obučena silueta lutke, kojoj je sašivena odjeća od reciklirane tkanine - istaknula je Dorotea.

   

  3. KOLEKCIJA

  Ideja je krenula od izložbe ''OSOBNI TEKSTIL'' na kojem su predstavljena dva rada od DOROTEA BELAJEC (fotografija ispod) kod mentorice izv.prof. Koraljke Kovač Dugandžić te je prema toj ideji izvedeno u 3D u funkcionalne i dekorativne TORBE –LUTKE.

   d55


  TORBA – LUTKA - Koncept je zamišljen tako da suknje od lutki stvaraju veličinu i vizualni oblik torbe, a da se pri tome ispod lutkine suknje krije baza funkcionalne torbe, kao torba je ''obučena u suknju''. Ovakve 3D lutke su većih dimenzija zbog lakše izrade torbe i detalja na lutki.

  Izrada kroja za TORBA – LUTKA CANDY 1. Krojenje dijelova torbe iz crne podstave s vatelinom:

  d56

  Krojenje i šivanje dijelova tijela lutke (noge, ruke, glava, vrat, uši i trup) i punjenje vatelinom:

  d57

  Spajanje gornjeg stajaćeg dijela torbe s dnom torbe i izrada i ukrašavanje nogu lutke.

   d66

  Krojenje geotekstila za dno torbe i na stajaći dio torbe te našivanje na dno torbe i u unutrašnjost torbe.

  d2323

  Izrada suknje za lutku, krojenje suknje iz tkanine s velikim uzorkom cvijeća i šivanje suknje. Krojenje traka od tila za volan suknje i nabiranje traka tila za podsuknju od tila. Našivanje tila na rub suknje:

  d3377

  Krojenje podsuknje od žutice i spajanje podsuknje s suknjom.

   d04

  Izrada ostalih dijelova odjeće za lutku Candy 1 (košulja, rukava za košulju, volana oko ruke i volana oko vrata, tregera za suknju i gornji dio suknje učvršćivanje tregera za gornji dio suknje i ukrašavanje gumbom:

  d4259

  Šivanje dugih ručki za torbu i ušivanje ručki na gornji rub torbe, krojenje i izrada podstave za torbu:

   d04405

  Spajanje dijelova podstave - dno torbe za stajaći dio torbe i ušivanje podstave u gornji dio torbe.

  Šivanje gornjeg dijela podstave za torbu, ušivanje u rub gornjeg dijela torbe okrenuto prema unutarnjem dijelu torbe i šivanje poruba za pamučnu traku za vezanje. Proštepavanje ukrasnog šava za gumenu vrpcu i uvlačenje gumene vrpce u torbu. Zatvaranje podstave torbe.

   d 204518

  Spajanje glave lutke s tijelom lutke, spajanje ruku s tijelom lutke i spajanje lutke u predjelu stuka s gornjim dijelom suknje, oblačenje košulje na tijelo lutke, košulje s rukavima košulje i dodavanje volana na rub rukava:

   d23 04 18 204626

  Izrada kose - provlačenje niti konca i vune, te pletenje pletenice i ukrašavanje.
  Krojenje i ručno šivanje ušiju od geotekstila i ušivanje ušiju u glavu lutke:

  d100

  d102

  Zatvaranje podstave torbe. 

  Učvršćivanje trupa lutke, učvršćivanje tregera, učvršćivanje suknje lutke za torbu. Dodavanje pompona koji ima svrhu lutkinog repa.

   d106

  Izrada dodatnog ukrasnog remena za struk suknje, učvršćivanje remena na stražnjoj strani torbe. Izrezivanje pomoćnih trakica i kukica za učvršćivanje glave lutke za torbu:

   d200

  Gotova TORBA – LUTKA CANDY 1:

  dorotea lutke

  Svaka torba iz kolekcije TORBA – LUTKA CANDY posjeduje dvije funkcije: ukrasnu i funkcionalnu.

  Torbe iz kolekcije TORBA – LUTKA CANDY posjeduju dugačku naramenicu (ručku) kako bi se mogle prebaciti preko glave, te gornji dio lutke spajan pomoću ukrasnih traka koje se mogu pričvrstiti i odvezati s naramenica radi veće funkcionalnosti.

  FOTO I OPISI: ĐURĐICA KOCIJANČIĆ